Zondag 30 augustus jl. zijn in Museum Hilversum de winnaars bekend gemaakt van de Care4Corona Fotowedstrijd! Vanwege alle coronamaatregelen was dit voor een kleine groep bestaande uit de top 10 genomineerden voor de juryprijzen en de top 5 van de publiekstemmen maar het enthousiasme en de spanning was er niet minder om.

De gelukkige winnaars zijn:
–    eerste prijs jury van € 2.500: Merel Schoneveld
–    tweede prijs jury van € 1.000: Janina Filius
–    derde prijs jury van € 500: Ingeborg Emmerzael
–    publiekswinnaar € 1000: Nico Garstman

Merel, Janina, Ingeborg en Nico, gefeliciteerd met jullie prijzen!

Toelichting van de Jury

Jurylid Hans Rooseboom heeft de winnaars van de juryprijzen bekend gemaakt en de keuze van de jury als volgt toegelicht:

De coronacrisis duurt inmiddels al meer dan vijf maanden, althans in Nederland. Toen het virus Nederland bereikte, was nog onbekend hoe hard het zou toeslaan en hoe lang het onder ons zou zijn. Na ruim vijf maanden weten we het antwoord op de tweede vraag – hoe lang nog? – nog steeds niet.

Toen Ronald van der Mark in april op het idee kwam een fotowedstrijd uit te schrijven met als thema corona in beeld, en een jury bij elkaar zocht, wist hij dat natuurlijk ook nog niet. Wat hij – en wij als juryleden – evenmin konden voorzien was hoeveel mensen zouden meedoen, wat voor soort foto’s binnen zouden komen, en hoe goed die zouden zijn. Dat is ook juist de lol van fotowedstrijden, al is ‘lol’ bij deze wedstrijd niet het juiste woord: het onderwerp is ernstig genoeg.

Iedereen wordt geraakt

Iedere week bogen we ons over de nieuwe inzendingen. En iedere week stelden we vast dat er sterke foto’s tussen zaten en dat de diversiteit groot was. Die diversiteit typeert deze crisis en de afgelopen maanden: iedereen heeft ermee te maken, wordt er in zijn/haar dagelijkse leven door beïnvloed en wordt er in meer of mindere mate door geraakt. Zowel letterlijk geraakt – zelf ziek worden, een naaste ziek zien worden of zelfs verliezen, je baan verliezen, je zorgen maken over de toekomst – als emotioneel geraakt bij het zien en je realiseren van andermans lot. Dat kunnen de buren zijn die je persoonlijk kent, maar het kan ook om mensen gaan die je niet persoonlijk kent en over wie je alleen leest of hoort. Of die je op foto’s ziet.

Kenmerkende diversiteit

Fotografie biedt nog altijd een belangrijk venster op de wereld: ze laat ons zien hoe het anderen vergaat. Dat is meteen het belangrijkste doel van deze fotowedstrijd: of je nu wel of niet zelf direct en hard geraakt bent (financieel of qua gezondheid), de ingezonden foto’s laten zien hoe verschillende mensen deze crisis op verschillende manieren hebben ervaren – en in beeld hebben gebracht. Gewoonlijk stelt de diversiteit van de inzendingen een jury voor problemen – hoe moet je ze vergelijken? – nu was die verscheidenheid juist kenmerkend: van humoristisch en poëtisch tot ernstig en droevig. Dat zien we ook terug in de top 10, de longlist. De jury – uit vijf mannen en vrouwen bestaand die allen veel met fotografie te maken hebben maar verder ook heel verschillend zijn – koos daaruit uiteraard een top drie.

Op 3: Ingeborg Emmerzael, die een foto maakte van oma en kleindochter en het thema verbeeldde waar we het allemaal ongetwijfeld vaak over hebben gehad: de behoefte aan en onmogelijkheid van direct, menselijk, intiem contact.

Ingeborg Emmerzael - 13/5/2020
Ingeborg Emmerzael – 13/5/2020 : Contact. Oma en kleindochter geven en krijgen een corona-proof knuffel na maanden geen fysiek contact. 🤍

Op 2: Janina Filius, die de stoel fotografeerde waarin haar oma altijd zat. 94 jaar oud, ze woonde nog altijd zelfstandig, maar ze overleed tijdens de coronocrisis. Afscheid nemen en rouwen: ook hiervoor gold dat dat op een manier moest plaatsvinden die we tot voor kort voor onmogelijk hielden. Het is een treffend beeld, dat op subtiele en toch krachtige manier de leegte verbeeldt die iemand achterlaat.

Janina Filius-22/4/2020
:Janina Filius-22/4/2020 : Oma’s plek! Mijn 94 jarige oma is afgelopen week helaas overleden. In deze nare Coronatijd is het rouwen en het afscheid nemen anders dan normaal. Deze foto herinnerd voor altijd aan oma!

En dan de nummer 1: Er waren veel ernstige en ‘zware’ foto’s, van ic-opnames en begrafenissen bijvoorbeeld, en foto’s die laten zien dat er ook troostrijke momenten zijn, bijvoorbeeld in de natuur. Optimisme hoort er ook bij, het besef dat het leven doorgaat, dat allerlei zaken ook door blijven gaan, dat je niet in alles wat je doet belemmerd hoeft te worden. Dat is een boodschap die iedereen ongetwijfeld een ander wel eens heeft voorgehouden: dat we ook vooruit moeten kijken, moeten blijven geloven dat het virus en de crisis ooit voorbij zijn. De winnende foto is daarvan een mooie verbeelding. Merel Schoneveld zag in Den Haag een meisje dat stoepkrijtkunst maakte. Het is een van de vrolijkere foto’s in de wedstrijd. Maar de foto is niet te luchthartig: het meisje noemde haar stoepkrijtkunst niet voor niets Pandemic Floor, ze wist heus wel wat er speelde. Zoals Ronald de juryleden voorhield toen hij ze benaderde: deze tijd zullen we nooit vergeten, dus is het belangrijk haar in beeld vast te leggen. Laten we hopen dat we al heel snel kunnen terugkijken, als dit meisje nog steeds jong genoeg is om te stoepkrijten. “

Merel Schoneveld - 4/5/2020
Merel Schoneveld – 4/5/2020 : Een engels meisje die wel hele mooie stoepkrijt kunst heeft gemaakt. Ze noemde het de “Pandemic Floor”. In het Park de Verademing, Den Haag

Publiekswinnaar

Initiator van de fotowedstrijd Ronald van der Mark maakte de publiekswinnaar bekend. De gelukkige winnaar is Nico Garstman.

Nico Garstman - 25/4/2020
Nico Garstman – 25/4/2020 : Een graffitti art van een verpleegster met superwoman mondkapje op het NDSM plein in Amsterdam. EEN KLEIN MEISJE IN AUTO KIJKT MET BELANGSTELLING NAAR DE AFBEELDING. (Graffiti kunstwerk ‘Super Nurse’ van FAKE)
Comments to: Bekendmaking eindwinnaars Fotowedstrijd Care4Corona

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.