De Care4Corona-fotowedstrijd is een groot succes, we ontvingen al ruim 2.500 inzendingen, waaronder heel veel ontroerende en bijzondere beelden. Nu het einde van de wedstrijd nadert, laten wij graag een aantal fotografen aan het woord. Hun verhalen geven de foto’s nog meer betekenis.

Niels Wenstedt

Niels Wenstedt - 10/6/2020
Een demonstrant bij de demonstratie tegen racisme in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost afgekomen. De gemeente heeft gele en witte stippen op het veld gezet waarop de betogers kunnen staan om zo 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Niels Wenstedt maakte deze indrukwekkende foto van een demonstrante tijdens de antiracisme demonstratie in de Bijlmer. ‘Als er iets gebeurt in de Bijlmer dan moet je erbij zijn als fotojournalist’, benadrukt hij. ‘Het is nu eenmaal een van de meest multiculturele wijken van Nederland. Het kleurrijke mondkapje van de demonstrante op de foto bevestigt dat nog eens. ‘Gelukkig viel het licht goed zodat er geen mensen op de achtergrond staan’.

Wenstedt is een mensen-fotograaf. Met zijn groothoeklens probeert hij er zo dicht mogelijk op te staan. Hoe dicht? Nou zo’n anderhalve meter. Coronaproof dus. Alhoewel dat niet altijd lukt. Afstand houden als fotograaf tijdens events is best een uitdaging.

Wenstedt werkt voor het ANP en voor een aantal dagbladen. De uitdaging is om op het juiste moment vooraan te staan met zijn camera. Regelmatig is hij onderweg naar evenementen en demonstraties om het nieuws in beeld te brengen. Het mooie aan zijn vak is dat hij nog wel op pad kon. Tijdens de eerste weken van Corona was hij in Parijs en België, om foto’s te maken van de leegte en de stilte. ‘Dat was indrukwekkend’, zegt hij.

Mirella Lukens

Mirella lukens - 7/4/2020
Raambezoek in de kraamweek, trotse moeder toont de tweeling 🙂

Mirella Lukens is docente Engels aan het Esdal college in Emmen en sinds een paar jaar freelance fotografe. ‘Ik leende de camera van mijn man en kreeg al snel de smaak te pakken’, vertelt zij. ‘Emoties vastleggen, dat is mijn drijfveer. Om dat goed te doen moet ik met mijn 50 millimeterlens wel dichtbij komen. En dat is in deze tijd natuurlijk lastig. Ik hoop dat de regels voor buiten in elk geval snel versoepeld worden’.

Ze maakte deze foto van een pasgeboren tweeling. ‘Ze werden geboren op 29 maart, vlak na de aankondiging van de intelligente lockdown. Eigenlijk zou ik de bevalling fotograferen maar dat kon nu natuurlijk niet’. Deze foto maakte Lukens door het keukenraam heen. ‘De lens tegen het raam. De tweeling Boaz en Nine zijn de vijfde en zesde kinderen in dit gezin. Na vijf meisjes kwam er toch nog een jongen. Dat maakte het extra bijzonder.’ Ze verheugt zich erop om ze straks weer echt van dichtbij te mogen fotograferen. ‘Het pasgeborene is er dan wel af maar het blijft speciaal’.

Rob van Dullemen 

Rob van Dullemen - 1/7/2020
Drive-Thru Diploma-Uitreiking DaVinci College Lammenschans Leiden: niet alle geslaagden kwamen met de auto…

Rob van Dullemen maakte deze foto tijdens de drive-through diploma-uitreiking op het Da Vinci College Lammerschans in Leiden. Van Dullemen zat in zijn tienerjaren zelf op het Da Vinci college. Nu was hij er als fotograaf in opleiding om de eindexamenkandidaten vast te leggen. ‘Alle geslaagden werden door hun ouders of bekenden rondgereden. En langs de route stonden docenten met cadeaus, een DJ, een volkszanger en allerlei kraampjes eten en natuurlijk met alcoholvrije champagne. Deze jongen had een wel heel bijzonder voertuig gekozen, een graafmachine’. Van Dullemen kent de jongen niet maar noemt hem “de boerenzoon”.

Hij hoopt door te breken als professioneel fotograaf. En hij is al een stukje op weg. ‘In 2018 won ik de tweede prijs in de categorie regionaal nieuws bij de Zilveren Camera, met een foto waarbij twee mannen een peuter uit het water redden. Zodra ik tijd heb ga ik als fotojournalist op pad’. Het liefst wil hij “beslissende momenten” vastleggen, net als de beroemde fotograaf Henri Cartier-Bresson. Dat is zijn ambitie.

Fanja Hubers

Fanja Hubers - 4/7/2020
Reflecteren.
Voor het eerst sinds maanden stond ik weer eens bij de bushalte, een moment waarop ik even besefte hoe bizar de hele situatie eigenlijk nog steeds is.

Fanja Huber is docente economie aan het VO in Maarsen en daarnaast amateurfotografe. Dat fotograferen doet ze al van jongs af aan. ‘Soms iets minder, dan weer iets meer, maar altijd komt het weer terug’, vertelt ze lachend. Kinderportretten zijn haar favoriet en daarnaast houdt zij van straatfotografie. ‘In Coronatijd heb ik veel gewandeld, dan nam ik altijd mijn camera mee. Deze foto kwam eigenlijk toevallig. Ik had een heel eind gelopen en overwoog om voor het laatste stukje de bus te nemen. Alleen twijfelde ik vanwege de mondkapjes. De eerste bus liet ik voorbijgaan. Daarna maakte ik deze reflectiefoto van de vrouw die, net als ik, zo zat te denken. Dat vond ik een mooi moment om vast te leggen. De combinatie reflectie en nadenken’.

Foto’s inzenden doet Huber soms. ‘Het is echt heel erg leuk om genomineerd te worden. En als ze me in de expositie opnemen, is dat een enorme erkenning. Het is gewoon leuk als je fotografie opvalt’.

Mick Icke 

Mick Icke - 2/5/2020
Mijn vader moest met Coronaverschijnselen naar het ziekenhuis worden gebracht,
je ziet nog net de hand van mijn moeder die zijn hand vasthoud want hij was ontzettend bang.

‘Het is nogal een bijzondere foto’, zegt Mick Icke. ‘Mijn vader is namelijk zelf beroepsfotograaf en grafisch designer. En hij is nogal eigenzinnig. Ook als wij eigenlijk vinden dat ie even geen foto moet maken, doet ie het toch en dan blijkt dat achteraf toch weer een geniale foto te zijn.’ Nu is zijn vader zelf het onderwerp in de foto.

Mick was toevallig op bezoek bij zijn ouders in Heemstede. ‘Mijn vader had net hardgelopen en daarna gingen we lunchen,’ vertelt hij. ‘Tijdens de lunch kreeg hij hoofdpijn, werd moe en ging even liggen. Hij voelde een sterke druk op zijn borst, zag bleek en had koorts.’ Indachtig de berichtgeving rondom corona, belde zijn moeder de ambulance. ‘Al snel hoorden we de ambulance met loeiende sirenes de straat inrijden. Het ambulancepersoneel kwam in een soort ruimtevaartkleding het huis binnen, dat was een vreemd beeld’. Zijn vader keek Mick aan en fluisterde in zijn oor: “maak je er wel een foto van!”. ‘Op het moment dat hij misschien corona had, dacht ie dus aan het vastleggen van zo’n beeld’. Mick deed het wel, met wat tegenzin. ‘Je ziet nog net dat mijn moeder zijn hand vasthoudt. Vanwege corona restricties mochten we niet mee en dat was wel heel pijnlijk.’ Op de corona-afdeling werd vastgesteld dat zijn vader geen corona had, maar een hartinfarct. ‘Hij is op de hartafdeling gedotterd en gekatheteriseerd. Inmiddels is hij weer thuis en gaat het goed met hem.’

Meer Care4Corona Fotowestrijd

Bekijk alle fotowedstrijd inzendingen to nu toe >
of
Stem op de publieksweekwinnaar >

Comments to: Het verhaal achter de foto

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.