Tijdens de Care4Corona Fotowedstrijd kiest een van de leden van onze professionele jury uit alle inzendingen een weekwinnaar. Deze week is de keuze aan Hans Rooseboom, Curator en conservator Fotografie Rijksmuseum:

Zoals bij elke fotowedstrijd is de verscheidenheid aan inzendingen groot en is het lastig de inzendingen onderling te vergelijken. Dat is bij dit onderwerp, het coronavirus, dat iedereen raakt, niet anders. Er zijn foto’s bij die niet op een ander moment gemaakt hadden kunnen worden. Er zijn ook foto’s die heel subtiel, ontroerend en verstild verwijzen naar de huidige situatie. Juist doordat de coronacrisis iedereen beïnvloedt en bezighoudt, zijn er veel foto’s die iets universeels hebben. Het verband met corona is soms onmiddellijk duidelijk, soms indirecter. De inzendingen lopen uiteen van ernstige onderwerpen, zoals ziekenhuisopnames en begrafenissen, tot poëtische mijmeringen in de natuur, die zich niks lijkt aan te trekken van het virus. Soms zijn het troostrijke beelden voor mensen die zich zorgen maken, of die met vervreemding kijken naar de schijnbare onschuld van de wereld om zich heen. Soms zijn het beelden die laten zien hoe mensen direct en hard zijn geraakt, doordat een dierbare ziek werd of zelfs overleed.

Indringend

Hoe groot de verschillen ook zijn, er moet toch één weekwinnaar uitkomen. Dat is wat mij betreft de foto die Dave Weij maakte van een verpleegkundige. Ze kijkt je indringend aan, misschien zelfs een tikje wantrouwend. Het is een suggestieve foto, die natuurlijk op dit moment heel toepasselijk is. Niemand komt een ziekenhuis binnen die er niks te zoeken heeft. Door het mondkapje zie je de ogen van de vrouw des te meer: dat maakt haar blik nog indringender. Het blauw van haar beschermende kleding steekt mooi af tegen de donkere gang waar maar weinig kleur in zit. Dus ook compositorisch zit de foto goed in elkaar.

Dave Weij-31/03/2020

Je kan ook zelf meedoen aan de fotowedstrijd en maak kans op €2.500,-. Of stem vanaf zondag 3 mei op de eerste publiekswinnaar.

People reacted to this story.
Show comments Hide comments
Comments to: Weekwinnaar Jury – week 1
  • Avatar
    mei 2, 2020

    Prachtig!!

    Reply
Write a response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.