Tijdens de Care4Corona fotowedstrijd kiest een van de leden van de vakjury uit alle inzendingen een weekwinnaar. Deze week is de keuze aan fotografiecriticus en schrijfster Merel Bem:

De Care4Corona Fotowedstrijd bestaat pas een maand en toch zit-ie al in mijn systeem. Net als de anderhalve meter en de nieuwe manier waarop we elkaar nu begroeten: na elke ‘hoe gaat het?’ volgt een snel ‘iedereen nog gezond?’. Elke zondagavond bekijk ik thuis op de bank de nieuwste inzendingen. Mijn kinderen kijken graag mee. Dat is het ‘leuke’ aan het onderwerp: aangezien de coronacrisis iedereen treft (hoewel niet in gelijke mate), zal bijna iedereen wel iets herkennen bij het beschouwen van ons leven op afstand. O ja, die handen op het glas, dat zwaaien vanaf de straat, die lege binnensteden.

Verrassende beelden

In het begin zocht ik naar die herkenbaarheid en ik koos de foto’s die haar het best of het mooist in beeld brachten. Nu we verder in de crisis zitten en we aan de meeste maatregelen min of meer gewend zijn geraakt, is mijn blik verschoven. Ik zoek nu vooral naar verrassende beelden, naar de dingen en situaties die ik nog niet eerder zag. Naar foto’s die het vervreemdende binnen dit zogenaamde ‘nieuwe normaal’ benadrukken.

Coronakapper

Michos Koolen - 11/5/2020
Michos Koolen – 11/5/2020: De (thuis)kappers zijn weer aan het werk! Mijn zoontje van 3 is hier iets minder blij mee…

Deze foto van Michos Koolen is daar een geweldig voorbeeld van. We zien een kind dat naar de kapper moet. Nu is dat concept alleen al voor de meeste jonge kinderen eng: er komt iemand met een schaar een stuk van je afknippen – ga weg. Dit kappersbezoek is zo mogelijk nog enger; het bevat mondkapjes en stukken plastic. Geen wonder dat dit kind uit zijn dak gaat nog voordat de schaar überhaupt in het zicht is.

Grappig en verontrustend

Ik vind deze foto in alle opzichten heerlijk: de scène, de belichting, het feit dat-ie zwart-wit is, de bijna bovennatuurlijk glans in het haar van de kapper, de doodgewone achtergrond. Hij is grappig en een beetje verontrustend tegelijk. Het is deze combinatie die maakt dat ik blijf kijken naar iets wat ik kan thuisbrengen (in alle eerlijkheid: ik zou soms ook zo willen krijsen als dit jongetje), maar wat tegelijkertijd bijna buitenaards is. Herkenbaarheid in een wonderlijk jasje – een mooie beschrijving van deze tijd.

Je kan ook zelf meedoen aan de fotowedstrijd en maak kans op €2.500,-. of stem op de weekwinnaar van het publiek!

Comments to: Weekwinnaar Jury – week 4 – Michos Koolen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.