Tijdens de Care4Corona fotowedstrijd kiest een van de leden van de vakjury uit alle inzendingen een weekwinnaar. Deze week is de keuze aan Hans Rooseboom, curator en conservator fotografie Rijksmuseum:

Nu de wedstrijd een aantal weken loopt, hebben wij als jury honderden en honderden uiteenlopende foto’s voorbij zien komen. Van indringende foto’s die op de ic of tijdens begrafenissen zijn gemaakt, tot foto’s die in de bloeiende natuur zijn gemaakt en die de makers waarschijnlijk de troostrijke gedachte ingeven dat er ook dingen zijn die altijd doorgaan en zich niets van het rotvirus aantrekken. Integendeel, de natuur krijgt allerlei nieuwe kansen nu we minder vliegen, met de auto rijden, en fabrieken minder produceren. Al is het maar tijdelijk. Allerlei onderwerpen komen herhaaldelijk terug: ze zijn kennelijk universeel.

Arthur Smeets - 6/3/2020
Arthur Smeets – 6/3/2020: Corona is driving me nuts. Zelfportret

Eén categorie is minder goed vertegenwoordigd. Laat ik het omschrijven als de artistieke verbeelding van de coronacrisis. Daarom viel deze foto me des te meer op. De concentratie van het licht op het mondkapje en een deel van het gezicht – de rest is in zwarte schaduw weggezonken – moet betekenen dat de fotograaf – Arthur Smeets – hier met een lamp in de weer is geweest, ik neem aan ergens binnen. Op straat lopend valt het tenslotte niet op deze manier te fotograferen. Het licht valt vooral op het oog, en doordat het oog zo wijd is opengesperd en opzij is gedraaid is de suggestie duidelijk dat het mondkapje niet echt lekker zit. Daarmee is het meteen ook een actuele foto: sinds 1 juni moet iedereen in het openbaar vervoer een mondkapje op. Velen deden vanaf die dag zo’n ding voor het eerst op, en inderdaad: het is niet altijd comfortabel. Of het de bedoeling was van de maker om dat gevoel van ongemak te suggereren? Nu ik het bijschrift terugzoek, lees ik: “Corona is driving me nuts“. Direct of indirect wel dus. We kunnen het er in ieder geval in zien. En al is het een zelfportret, ook dat gevoel van gekte is een universeel gevoel.

Je kan ook zelf meedoen aan de fotowedstrijd en maak kans op €2.500,-. of stem op de weekwinnaar van het publiek!

Comments to: Weekwinnaar Jury – week 6 – Arthur Smeets

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.