Tijdens de Care4Corona Fotowedstrijd kiest een van de leden van onze professionele jury uit alle inzendingen een weekwinnaar. Deze week is de keuze aan fotografiecriticus en schrijfster Merel Bem:

Op deze foto komen geinig veel dingen samen. Precies op de plek waar het romantische hoogtepuntje uit een van de beroemdste Nederlandse boeken plaatsvindt, een 19de-eeuwse kusscène midden op de Noordermarkt in Amsterdam, staat nu een knalgeel coronawaarschuwingsbord. ‘Houd afstand 1,5 m’.

Moni Dekkers - 29/3/2020
Moni Dekkers – 29/3/2020: Houd afstand behalve voor Woutertje Pieterse en zijn Femke, die een arm om haar Woutertje slaat: op deNoordermarkt Amsterdam. Ik vond de plaatsing – zo vlak naast het standbeeld – opvallend, omdat Woutertje en zijn Femke helemaal geen afstand houden.

De paal van het bord breekt het beeld in twee stukken. Links de wereld zoals wij die nu kennen, met twee voorbijgangers die waarschijnlijk een huishouden vormen in een verder lege straat. Rechts de hardstenen verbeelding van Woutertje en zijn Femke op het moment van de omhelzing, zoals die wordt verteld door Multatuli in zijn 19de-eeuwse roman De geschiedenis van Woutertje Pieterse (door Amsterdamse School-kunstenaar Frits Sieger). “‘Je bent een lieve, lieve jongen,’ zei ze, en greep zyn hoofd met beide handen, en kuste hem weer, en nog-eens… op ’n wyze alsof ze ’t meer gedaan had.” Anno corona zou Femke wel twee keer nadenken voordat ze dat deed.

Je kan ook zelf meedoen aan de fotowedstrijd en maak kans op €2.500,-. of stem op de weekwinnaar van het publiek!

Comments to: Weekwinnaar Jury – week 9 – Moni Dekkers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.