Inmiddels hebben alle kranten, tijdschriften en iedereens’ moeder al honderd keer gezegd dat structuur aanbrengen in deze onzekere tijd helpt om (mentaal) gezond te blijven. En inmiddels hebben sommige (ahum: ik) mensen gemerkt dat dat niet zo simpel is als het in het nieuws klinkt. Hoe doe je dat nou precies? Om zelf structuur aan te brengen in je week, kan het helpen om een planning te maken en doelen te stellen.

Vrijheid, blijheid! Hoe vaak heb je het niet geroepen en je er iets bij voorgesteld wat de hemel op aarde leek te zijn? En hoezeer komen we er nu in deze structuurloze tijd achter dat die vrijheid zeker niet altijd die blijheid met zich meebrengt? Een zekere mate van structuur geeft je namelijk ook een doel en houvast. En geeft je een voldaan gevoel aan het einde van de dag, omdat je hebt gedaan wat je wilde doen. Gek hè, maar zo zitten we toch in elkaar als mens! Maar structuur aanbrengen is niet voor iedereen even gemakkelijk, zo blijkt. En er is ook niet één model dat iedereen past. Maar, hoewel we inzien dat voor iedereen de week er heel anders uit kan zien en dat iedereen in heel verschillende omstandigheden leeft, zijn er gelukkig toch wat handvatten die kunnen helpen. Zoals dit stappenplan:

Bepaal je doelen

Om je planning goed in te richten is het handig om van tevoren te bedenken wat er allemaal moet gebeuren. Daarnaast het is ook goed om na te denken over de dingen die je graag wil doen, en om momenten in te plannen voor ontspanning en plezier. Kortom: zet alle doelen die je hebt op een rijtje.

Deel je doelen in

Stel bijvoorbeeld 3 lijsten op. De eerste bestaat uit dingen die moeten gebeuren. Dit kan per dag zijn, of voor een hele week. Denk hierbij aan boodschappen, het maken van een specifiek aantal thuiswerkuren of het helpen van je kinderen met hun thuisscholing. Het tweede lijstje bevat dingen die je graag wilt doen deze week. Zoals de ramen lappen of een vriend bellen. Voldoende beweging en aandacht voor je mentale fitheid horen hier ook bij. Dan is er nog een derde lijst met dingen die je leuk vindt om te doen. Dit betreft de dingen je mag van jezelf, zoals het kijken van je favoriete Netflix show, of het maken van je nieuwe 1000 stukjes puzzel. Houd de ‘moeten lijst’ zo kort en efficiënt mogelijk. Kruis de dingen die je gedaan hebt af op de lijst. Je zult merken dat het prettig is om dingen gedaan te krijgen.

TIP: Je je wekelijks terugkerende ’to do’s bewaren als basis voor de weken die nog komen!

Maak een plan voor de uitvoering

Begin met het opstellen van een vaste dagindeling voor zowel de doordeweekse dagen als de dagen van het weekend. Voeg nog geen tijden bij, zodat je die elke keer kunt aanpassen aan jouw ritme. Een zogenoemd avondmens zal de dag later willen beginnen dan een ochtendmens. Je kunt er ook voor kiezen om per dag te plannen als je niet meteen een hele week wil uitstippelen. Je zou dit je bijvoorbeeld tijdens je avond- of ochtendroutine kunnen doen. Volg voor de verdere invulling van je plan deze stappen:

1: teken, schilder, typ: Om het daadwerkelijke plan te maken kunnen we een dag het makkelijkst opdelen in drie stukken: ochtend, middag en avond. Maak voor jezelf een schema van zeven dagen met deze gedeelten erin. Dit kan je op de computer doen, in Word of Excel, maar ook op papier of gewoon in je agenda.

2: ochtend- en avondroutine: Mensen zijn gewoontedieren, iedereen heeft gewoontes en voelt zich daar prettig bij. De meeste mensen hebben dan ook een ochtend- en avondroutine. Je gaat je eigen routines gebruiken in het weekplan. Waar nodig kan je aanpassingen maken aan een nieuwe situatie, of omdat je daar op dit moment behoefte aan hebt. Schrijf je ochtend- en avondroutine voor jezelf op, en zet ze in het schema met een tijd die jij prettig vindt. Zet je belangrijkste activiteiten in het schema. Dat kan b.v. voor de ochtend: opstaan, douchen, kinderen uit bed, ontbijten, kinderen helpen met het opstarten van het schoolwerk en vervolgens zelf aan het werk gaan.

3: ochtend: Vul na je ochtendroutine de rest van de ochtend met één of meerdere bezigheden van de eerste “moet” lijst. Dit ligt eraan hoe lang je denkt dat deze bezigheden duren. Laat wat ruimte over voor uitloop, onvoorziene omstandigheden en pauzes. Plan aan het einde van de ochtend een pauze en geef hier een vaste tijd aan, voor lunch en wat ontspanning. Eventueel kan je hier ook een activiteit van de derde “mag” lijst in zetten. In andere artikelen gaven we al als tip dat het goed is om de normale school- en werkpauzes aan te houden.

4: middag: Na de lunch heb je inmiddels al wat nuttigs gedaan dus plan hier eventueel nog een activiteit van de eerste lijst (als je er veel hebt) en één of meerdere activiteiten van de tweede “wil” lijst. Maak ook hier weer een inschatting van hoeveel tijd dit zal kosten en laat wat ruimte over voor uitloop. Plan aan het einde van de middag tijd om te koken, op te ruimen en je werk af te sluiten.

5: avond: Plan hier een moment voor avondeten met een vaste tijd. Verder kan je de avond leeg laten, of eventueel nog iets van de tweede of derde lijst inplannen. Gebruik de avonden voor ontspanning, verbinding en om te genieten van de productieve dag die je gehad hebt. Je eindigt de dag met je avondroutine. Hierbij is het belangrijk dat je voldoende tot rust komt en rekening houdt met een routine voor het slapen gaan.

6: Herhaal: Plan zo elke dag van de week, en zorg dat alle activiteiten van de eerste lijst ergens staan, en zoveel mogelijk activiteiten van de tweede lijst. Plaats waar nog ruimte is activiteiten van de derde lijst, en zorg dat je elke dag minstens één ding van alle drie de lijsten onderneemt. Probeer voor het gevoel van normaliteit je werk zoveel mogelijk op doordeweekse dagen te plannen en andere activiteiten in het weekend.

Wees mild voor jezelf

Geef jezelf in deze planning de ruimte, probeer het ‘moeten’ zoveel mogelijk te beperken hoewel je onder sommige dingen nu eenmaal niet uitkomt. Maar sla jezelf niet te hard voor de kop als er iets niet lukt, dit zijn nou eenmaal gekke tijden en je hoeft niet altijd perfect te zijn. Zie de planning als een houvast, niet als een to-do list. Als iets niet goed voelt, er komt iets tussen of je hebt een keer gewoon echt geen zin, wees dan aardig voor jezelf en sla het over.

Comments to: Een stappenplan voor meer structuur

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.