Het corona virus is een nieuw virus wat we nog niet goed kennen. Tot nu toe zorgt het voor veel onaangename verrassingen, zowel voor patiënten maar ook voor artsen en verpleegkundigen.

Ten eerste is er het korte ongecompliceerde verloop zoals we dat bij veel jongeren zien. Vier dagen wat snotterig of hoesten, wat verhoging of koorts en wat druk op de borst, dan weer beter.

Daarnaast komt het vaak voor dat na aanvankelijk een paar dagen met lichte klachten dan een verergering van de klachten komt met flink hoesten, benauwdheid, laag zuurstof, geen eetlust en ernstige vermoeidheid, soms reuk- en smaakstoornissen. Deze klachten duren ongeveer twee weken en gaan dan weer over.

Tenslotte komt het ook regelmatig voor dat de klachten daarna een heel grillig en bizar verloop krijgen. Deze fase kan weken duren. Na een paar goede dagen komen er dan weer een paar slechte dagen. En er is geen peil op te trekken hoe dat dan komt of waardoor het is uitgelokt. Teveel activiteit zorgt in ieder geval vaak voor verslechtering, maar ook als je je rustig houdt kunnen de klachten variëren. Dit is een hele onzekere periode waarin dus ook weer nieuwe klachten kunnen optreden.

Klachten die in die fase regelmatig genoemd worden zijn: duizeligheid, zweverigheid, mistig gevoel in het hoofd,  pijn in spieren en gewrichten, hoofdpijn, stinkende diarree, oorsuizen, prikkend gevoel van de huid, etc. En dit dan naast de klachten die er vaak vanaf het begin ook al waren als extreme vermoeidheid, geen eetlust, pijn en/of gloeiend gevoel op de borst, hoesten, benauwdheid, laag zuurstof en reuk- en smaakstoornissen. Bij veel mensen zijn de klachten ’s morgens erger en gaat het in de loop van de dag wat beter.

Omdat er nog maar zo weinig bekend is over het virus ontmoeten veel mensen onbegrip van hun behandelend artsen, familie, naasten en werkgevers. En dat terwijl steun zo hard nodig is om deze moeilijke periode fysiek en mentaal door te komen. Er wordt dan gezegd dat het vooral angst en stress zou zijn met bijbehorende hyperventilatie. Of dat er sprake is van postvirale vermoeidheid.

Maar dat is niet zo. De ziekte kan gewoon weken duren met flinke lichamelijke en geestelijke uitputting als gevolg. Steun van de omgeving is dan ook hard nodig om weer te herstellen. Natuurlijk speelt angst een rol. Velen zijn nog niet eerder in hun leven zo ziek geweest en je voelt dat het lichaam een enorme strijd levert, een oorlog, knokken, het voelt spannend en je vraagt je af of je lichaam het gaat redden. Maar het is niet zo dat angst voor de klachten zorgt, de angst is eerder een gevolg. Wel kan angst de klachten weer verder versterken, dus als je te angstig bent is het goed daar wat aan te doen.

Het herstel kan maanden duren. Als je weer wat teveel doet kunnen de klachten weer deels terugkeren, zoals druk op de borst bij inspanning of weer flinke zweetaanvallen. Werkgevers moeten daar begrip voor hebben. Het immuunsysteem is nog steeds hard aan het werk om afweerstoffen te vormen tegen deze indringer die we nog niet eerder hebben ontmoet. En dat kost energie en die energie kun je op dat moment nog niet in andere activiteiten stoppen.

Wat kun je nou zelf doen om het immuunsysteem optimaal te laten werken? Eigenlijk alles wat van belang is voor gezond leven in het algemeen. Goede voeding, voldoende ontspanning en regelmatig bewegen. Maar als je corona hebt gehad bewegen natuurlijk met mate, de conditie moet langzaam weer opgebouwd worden. Stress is heel slecht voor het immuunsysteem, dus als er stress factoren in je leven zijn is het goed om te kijken of je dat wat zou kunnen verminderen. Als het niet lukt om dat zelf voor elkaar te krijgen kun je hier ook hulp bij zoeken.

Comments to: Langdurig corona: bizarre symptomen en een grillig verloop

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.