Zwangere vrouwen doen er meestal alles aan om hun kindje de best mogelijke start te geven. Ze leven gezonder, stoppen met roken, slikken vitamines en vermijden tal van voedingsmiddelen die een mogelijk schadelijk effect kunnen hebben. Ook stress is een negatieve factor, die juist in een tijd als deze de kop op kan steken. Iets om nu dus extra op te letten.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat stress een ongunstige invloed kan hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Het is dus belangrijk zo ontspannen mogelijk te leven tijdens de zwangerschap. Onder normale omstandigheden is dit vaak al een hele uitdaging; laat staan in deze door coronanieuws overspoelde tijd. De gevolgen van de beperkende maatregelen vragen om aanpassen en loslaten van verwachtingen. Welke impact de coronatijd heeft is heel persoonlijk en hangt af van de individuele omstandigheden. Zoals hoe je geleerd hebt om te gaan met tegenslag en de eventuele eerdere ervaringen met zwangerschap en geboorte.

Tips om in deze tijd beter met de toegenomen onzekerheid en spanning om te gaan:

  • Richt je op wat wel kan: Hoe een bevalling gaat lopen, weet je nooit precies van tevoren. Je moet dus rekening houden met een bepaalde mate van onzekerheid. Door corona zal op sommige punten de zeggenschap over het geboorteproces (deels) bepaald worden door anderen, die zich moeten houden aan de voorschriften. Dat kan extra stress geven. Maar wanneer je je richt op de mogelijkheden die er wel zijn, en uitleg vraagt over de stappen die genomen worden, lukt het vaak beter om je aan te passen aan de nieuwe situatie.
  • Zoek betrouwbare informatie: Veel zorgen zijn gebaseerd op angst; bijvoorbeeld over de risico’s bij een bevalling. Vaak zijn die echter gebaseerd op uit zijn verband getrokken inschattingen. Een negatieve voorstelling/invulling van wat er zou kunnen gebeuren vergroot onnodig je angstgevoelens. Bij de beroepsvereniging van verloskundigen (KNOV) vind je goed onderbouwde informatie over zwangerschap en geboorte (deverloskundige.nl). Op de website van het RIVM over covid-19. Twijfel je? Vraag dan je huisarts of verloskundige hoe het risico voor jou persoonlijk is, en pas daar je maatregelen op aan.
  • Doe het samen: Nu er tijdelijk niet meer dan één persoon bij de bevalling aanwezig mag zijn, zullen jullie als aanstaande ouders meer op elkaar aangewezen zijn. Veel partners voelen zich wat verloren tijdens een bevalling en denken dat ze niet veel bij kunnen dragen. Realiseer je als partner dat alleen al aanwezig zijn en het vasthouden van een hand een groot verschil maakt. De uitdaging om het in deze tijd echt samen te doen, zal jullie relatie verdiepen en een goede basis creëren voor het ouderschap.
  • Laat je op afstand coachen: Als jullie van plan waren om met een doula te bevallen, vraag haar dan of ze jullie helpt bij de voorbereiding op de bevalling en of ze jullie op afstand wil coachen door telefonisch bereikbaar te zijn. De verloskundige zal jullie tot steun zijn en aanwijzingen geven in de verschillende fasen van de bevalling. Vertrouw erop dat het goed komt.
  • Creëer bewust rust: Bijvoorbeeld door regelmatig ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen. Ga even lekker zitten of liggen en word je helemaal bewust van je kindje in je veilige baarmoeder. Omvat je buik met je handen en voel met je volle aandacht hoe je kindje beweegt onder je handen. Stel jezelf voor met je baby in je armen. De zwangerschap en bevalling zijn achter de rug het is goed verlopen. Probeer te komen bij het gevoel van opluchting dat daarbij hoort.
  • Deel je zorgen en je kennis: Je bent niet de enige zwangere in coronatijd. Als je met anderen deelt wat je bezighoudt, kun je tot nieuwe inzichten en oplossingen komen. Er zijn inmiddels verschillende initiatieven opgestart om zwangere vrouwen die het moeilijk hebben in deze tijd, onder begeleiding van een professional, met elkaar in contact te brengen. Informeer bij je verloskundige of gemeente wat er bij jou in de buurt is georganiseerd.
  • Zoek psychische begeleiding: Het is wellicht goed om te weten dat er steeds meer verloskundigen zijn die zich, net als ik, hebben gespecialiseerd in de psychosociale begeleiding van zwangere vrouwen. Informeer bij je praktijk of daar een verloskundige werkt met deze specialisatie. Met een extra steuntje in de rug kun je in deze roerige tijd toch met vertrouwen zwanger zijn en bevallen.
  • Consulteer het speciale spreekuur: Om iets extra’s te betekenen in de coronaperiode heb ik zelf in mijn praktijk tijd gereserveerd voor vrouwen die door corona uit balans (dreigen te) raken. Wekelijks zijn er per telefoon of via beeldbellen gratis 1-op-1 spreekuurtjes, van maximaal een half uur.  Je kunt mij voorleggen wat je bezighoudt of gewoon even je hart luchten.  Stuur een mail naar info@geboorte-en-groei.nl  onder vermelding van “care4corona vragenuurtje”.
Comments to: Ontspannen zwanger in coronatijd

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.