Jongeren lijken het extra lastig te vinden zich aan de noodzakelijke regels te houden die nu gelden. Afstand houden tot elkaar is ook wel een behoorlijke opgave in die levensfase waarin juist je peergroup zo belangrijk is. En pubers zouden geen pubers zijn, als ze niet een beetje dwars zouden liggen. Hieronder wat tips om hen toch op een leuke manier thuis te houden.

Zorg voor passende informatie

Beter dan een preek af te steken over wat mag en niet mag en waarom kun je jongeren van informatie voorzien. Zo kunnen ze zelf tot de conclusie komen waarom het echt beter is nu toch afstand van elkaar te bewaren. Nu weten jongeren beter dan wie ook, online hun weg. Ze kennen vast de verschillende kanalen om aan informatie te komen over de huidige situatie. Maar de vraag is of ze ook echt lezen wat er speelt en wat de gevolgen zijn. Het scheelt als ze over de materie lezen als deze voor hun doelgroep geschreven is. Een goed voorbeeld is het Instagram-kanaal van NOS waarin alles op een toegankelijke manier en passend bij de leeftijd van jongeren wordt uitgelegd.

Praat met elkaar

Hoewel je misschien geneigd bent boos te worden op je tiener als die toch weer met een groepje vrienden blijkt te hebben afgesproken in het park, kun je beter proberen met elkaar in gesprek te blijven, over de regels, maar vooral ook over alles wat er nu speelt. Voor iedereen is het een bizarre tijd en ook jongeren kunnen tegen dingen aanlopen of bang worden van de situatie. Dit durven ze misschien niet toe te geven, maar wees er voor je kind en praat er over. Als je de situatie zelf ook spannend en onzeker vindt, deel dit dan met puberkinderen. Het toont alleen maar lef en hiermee breek je waarschijnlijk het ijs dat het goed is om over dit soort dingen te praten. Hoe meer je in gesprek bent en jullie relatie goed houdt, hoe groter de kans dat je kind ook bereid is zich aan de regels te houden.

Blijf met elkaar in een ritme

Veel pubers gaan liever laat naar bed en slapen uit, maar het is ook nu belangrijk om dit bijvoorbeeld alleen te beperken tot het weekend en door de week een normaal ritme aan te houden. Als je dit met het gezin afstemt en bijvoorbeeld samen ontbijt, luncht en even een frisse neus haalt, ontstaan er vanzelf momenten dat je ook bovenstaande gesprekken kunt voeren. Natuurlijk is het verleidelijk voor pubers om de hele dag op de bank te liggen Netflixen en tot laat te gamen op hun kamer. Uiteindelijk worden ook pubers daar lamlendig van. Maak duidelijke afspraken en geef je kind het vertrouwen door de verantwoordelijkheid hierin bij hem of haar neer te leggen. Ze zullen vast snel inzien dat het geen vakantie is en dat ze genoeg hebben te doen voor school. Benader hen positief en maak afspraken dat ze mogen gamen – of bellen met vrienden zodra ze hun huiswerk af hebben.

Geef elkaar de ruimte

We zitten meer op elkaars’ lip dan normaal, omdat iedereen constant thuis is. Helemaal pubers hebben behoefte aan hun ruimte en privacy, dus gun hen dit ook. Zorg ervoor dat er in huis voor iedereen een prettige plek is om te werken en ook om je even terug te trekken. Toon belangstelling in je kinderen en geef hen liefde en aandacht, maar als je zoon of dochter van zestien jaar aangeeft even alleen gelaten te willen worden, luister hier dan naar. Zo bewaar je waarschijnlijk beter de goede sfeer dan wanneer je elke tien minuten heel belangstellend zijn/haar kamer binnen komt lopen met de vraag of het huiswerk allemaal lukt.

Ga regelmatig even naar buiten

Van te veel binnen zitten, zeker als je ook nog eens boven op elkaar zit, gaat niemand zich beter voelen. Gelukkig mogen we ook nog naar buiten, dus vraag eens aan je puberdochter – of zoon of hij/zij zin heeft in een avondwandelingetje of om samen even in de zon te zitten, uiteraard met gepaste afstand tot anderen. En ook met een vriend of vriendin zo’n wandelingetje maken is toegestaan, mits je 1,5 meter tussenruimte laat. Gun je kind dit, het is voor pubers echt belangrijk ook nu met vrienden in contact te blijven. Hoewel zij dat prima kunnen via apps, is af en toe iemand even in levende lijven spreken toch anders. Met een groep chillen is er nu niet bij, maar 1 op 1 even bijkletsen tijdens een ommetje is oké.

Bied hulp bij conflicten

Bij het opvoeden van pubers horen ook conflicten, die trekken zich uiteraard niets aan van de coronacrisis. En zeker als je zoveel tijd samen doorbrengt, zullen ze niet minder worden. Voor ouders een uitdaging, en ook voor jongeren zelf. Als tiener wil je je bij dat soort conflicten misschien graag uit de voeten maken. Dat dat nu niet kan, is behoorlijk lastig. Bij vrienden kunnen ze stoom afblazen, dat is er nu niet bij. Stimuleer ze daarom om op andere manieren in contact te houden. Misschien is jouw puber geholpen met de volgende tips:

  • App/bel vooral regelmatig met vrienden.
  • Beperk je tijd op sociale media: hier word je echt niet gelukkig van.
  • Speel met vrienden spelletjes online.
  • Als de spanningen thuis erg hoog op lopen: Ga in je eentje een blokje om, of neem je kleine zusje/broertje mee.
  • Spelen er dingen die je liever niet met je ouders bepreekt? Je kunt chatten met hulpverleners: via jouwggd.nl, fier.nl of kindertelefoon.nl
  • Op de site van het Nederlands Jeugdinstituut kun je als jongere ook vragen stellen waar je mee worstelt.
  • Hopelijk komen jullie zo, met elkaar deze onzekere tijd door en is het ook nog gezellig!
Comments to: Pubers: zo houd je ze binnen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.