Homeschooling! Weinig ouders zijn er bekend mee en nu ineens wordt van je verwacht dat jij je kind begeleidt zodat het bijblijft met de lesstof. Een grote uitdaging. Hoe kun je dat het beste aanpakken? En wat kun je beter nalaten? Een aantal tips en tricks waarmee je het thuis effectief houdt en het ook nog gezellig blijft.

  1. Blijf ouder: Waar de één misschien moeite heeft met zijn kind aan het werk te krijgen, schiet de ander door in zijn of haar rol als strenge onderwijzer. Dat vergroot op den duur de weerstand van je kind om thuis te leren. Blijf in de eerste plaats ouder, zodat thuis een veilige, vertrouwde en gezellige sfeer houdt. Zo creëer je een basis van waaruit je samen met het schoolwerk aan de slag kan gaan.
  2. Volg de schoolstructuur: De situatie vraagt al veel aanpassing van iedereen, dus daarom is het fijn voor je kinderen als de structuur van de dag zoveel mogelijk lijkt op wat ze gewend zijn. Maak bijvoorbeeld een planning per dag of per week en houd de reguliere schooltijden aan. Bespreek die structuur met je kind, zodat het weet waar het aan toe is. Bij jongere kinderen zal je als ouder meer structuur moeten aanbrengen dan wanneer je kinderen al ouder zijn. Dan kun je hen beter iets meer met rust laten en hen het vertrouwen geven dat ze zelf kunnen werken.
  3. Vergeet de pauze niet: De concentratieboog van een kind is korter dan die van een volwassene. Houd daar rekening mee en volg het liefst de schoolpauzetijden. Als je zelf ook aan het werk bent terwijl je kinderen hun schoolwerk doen, probeer dan samen even pauze te houden. Dan kun je samen even stoom blazen, een frisse neus halen of misschien zelfs even een spelletje doen.
  4. Blijf bewegen: Nu je kind niet meer naar school hoeft te fietsen of lopen en de sportclubs gesloten zijn, beweegt je kind waarschijnlijk al snel veel minder. Terwijl dat juist zo belangrijk blijft. Als je kind regelmatig beweegt, zal het de lesstof beter opnemen en een betere concentratie hebben als het weer aan de slag gaat. Gebruik de ‘schoolpauzes’ om even naar buiten te gaan, een ommetje te maken of een balletje te trappen in de tuin (als je die hebt). En ga ook na ‘schooltijd’ met je kind(eren) naar buiten voor wat frisse lucht en even lekker rennen, mits het op een rustige plek is met voldoende afstand.
  5. Creatieve opdrachten: Als alles anders moet, wordt ook een beroep gedaan op je creativiteit. Improviseren is aan de orde van de dag. De één vindt dit makkelijker dan de ander, maar je kunt het goed oefenen. Bedenk creatieve opdrachten. Het is leuk en effectief voor kinderen om te leren op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld samen een filmpje opnemen waarin je kind een spreekbeurt houdt over zijn of haar huisdier of favoriete gerecht. Ook kun je met de klas een toneelstukje verzinnen waarbij iedereen een deel van speelt en opneemt. Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden met allerlei apps en online lessen. Zo kan je eens kijken op Squla of Gynzy kids. Hier kun je spelenderwijs onderwijs volgen en het delen met je vrienden.
  6. Benoem de voordelen: Misschien is jouw kind verdrietig omdat het zijn klasgenoten en juf of meester nu niet kan zien. Het kan helpen om samen een lijst te maken met alle voordelen die deze periode ook heeft. Zoals wat langer uitslapen, uitgebreid samen ontbijten, zelf je tijd indelen – dit is een periode bij uitstek om je kind te leren zelfstandiger te worden! -, ouders die gezellig veel thuis zijn, en misschien wel iets vaker tv mogen kijken?
  7. Houd contact: Nu iedereen thuiszit en niet mag afspreken mist je kind waarschijnlijk dat het geen contact heeft met zijn vriendjes. Waar je als ouder gewend bent om via WhatsApp of telefoongesprekken vriendschappen te onderhouden, kennen kinderen dat niet of veel minder. Het is belangrijk om wel contact te houden. Laat je kind elke dag met een vriendje/vriendinnetje (video-)bellen of digitaal een spelletje spelen. Houd wel in de gaten dat je kind, als ze wat ouder zijn, niet de hele dag gaan zitten bellen en er weinig meer terecht komt van het schoolwerk.
  8. Stel realistische doelen: Het is zowel voor je kinderen als voor jezelf fijn om doelen te stellen, wat betreft het onderwijs dat je kind moet volgen. Dit kan op basis van wat de leerkracht opgeeft en de aanpak van de school. Veel scholen bieden digitaal onderwijs aan en kunnen er materialen worden opgehaald op school, om een zo normaal mogelijke schoolsfeer te creëren. Wees echter niet te hard voor je kinderen en voor jezelf. Als het een keer niet lukt om alles af te krijgen, is dat ook niet zo erg. Ook als je kind wel naar school gaat, heeft het tenslotte wel eens een baaldag.
  9. Vraag tips aan de leerkracht: De leerkrachten begrijpen zeer waarschijnlijk dat het voor ouders nieuw is om hun kind(eren) thuis te onderwijzen en helpen met al het schoolwerk. Schroom daarom niet om tips te vragen aan de echte kenners. Zij hebben ook het beste voor met de kinderen en helpen daarom graag waar kan. Samen sta je sterk!
  10. Houd het luchtig: Loopt je kind tegen bepaalde hobbels aan? Lukt het je kind even niet om zich te concentreren of dreigen jullie te botsen omdat jij het voor de vierde keer moet uitleggen en je kind het maar niet snapt? Probeer het thuis lesgeven vooral luchtig te houden. Ga vooral niet te lang door als iets even niet lukt en los problemen op met een grap. Humor is in onzekere en stressvolle tijden een prettige manier om stress te ontladen. Niet voor niets stuurt iedereen elkaar al weken de ene na de andere grappige foto en video.
Comments to: Thuis lesgeven: 10 tips om het effectief en leuk te houden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.