‘Elk nadeel heb z’n voordeel’, zo weten we inmiddels allemaal. En dat geldt ook als het gaat om ouderschap in coronatijd. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont vertelt waar de mogelijke voordelen zitten.

In de psychologie kennen we de mooie term “benefit-finding”. Dat wil zeggen dat er soms uit negatieve situaties iets positiefs te halen valt. Ik ontken in wat ik hieronder ga schrijven dus niet dat we in een crisis zitten, maar er is wat mij betreft ook een optimistische kant aan de crisis, die het net zo goed waard is om belicht te worden. Zeker op een site als care4corona.nl, die juist ook actief zoekt hoe we tijdens deze coronacrisis positief kunnen blijven. Ik benoem in het kort drie pluspunten (en als je goed leest 4!).

Een veilige hechting

Laten we onze zoektocht eens beginnen vanuit de hechtingstheorie. Naar aanleiding van je ervaringen met anderen, leer je als kind mensen wel of niet te vertrouwen en leer je een bepaalde ‘hechtingsstijl’ aan. Vanuit de hechtingstheorie gezien is consistent, liefdevol contact met je ouders essentieel voor een gezonde mentale ontwikkeling, omdat je op die manier een zogeheten ‘veilige hechtingsstijl’ leert hanteren. Door er in moeilijke tijden expliciet voor je kind te zijn, laat je zien dat je kind op jou kan vertrouwen. Nu we zoveel tijd samen doorbrengen kunnen we het fundament onder de relatie extra verstevigen waardoor kinderen zich die veilige hechtingsstijl nog meer eigen maken.

Leren omgaan met tegenslag

Ten tweede kunnen we met name in tijden waarin er onveiligheid heerst, kinderen iets over het leven leren. Want zijn we slachtoffer? Leren we ze dat? Dus roepen we zelf veel ‘ach en wee’? Of leren we kinderen hoe je met moeilijke situaties om kan gaan (want dit is echt niet de laatste crisis die ze mee zullen maken, het leven zit er namelijk vol mee). Dit is een prachtige periode om onze kinderen te laten zien hoe je goed om kan gaan met tegenslagen. Er vindt immers altijd een zekere ‘transfer’ plaats tussen wat je in de ene situatie leert en in de andere toepast.

Nieuwe waardering

Een derde voordeel dat ik wil noemen is dat kinderen door de crisis leren herwaarderen wat ze voorheen allemaal normaal vonden. Mopperen op school en het nu missen, je uit het veld laten slaan door kleine dingen en nu inzien dat je eigenlijk een beetje aan het zeuren was, geen zin hebben om mee naar de bioscoop te gaan en dat nu als een traktatie zien; kinderen leren inzien hoe kwetsbaar hun verworvenheden eigenlijk zijn. En zullen die verworvenheden straks minder vanzelfsprekend vinden en daardoor extra waarderen.

Post traumatic stress growth

Wie zich focust op deze zogenaamde benefit-finding, en dus probeert ook de positieve kanten te zien die een crisis met zich meebrengt, ervaart uiteindelijk “Post Traumatic Stress Growth” (PTSG). We kennen allemaal Post Traumatic Stress Syndrome (PTSS); PTSG is de minder bekende maar positieve tegenhanger. De term komt erop neer dat mensen juist in periodes van tegenspoed boven zichzelf uit weten te stijgen. Door vanuit de negatieve ervaringen weer zo snel mogelijk naar de oude situatie terug te keren, boren zij onvermoede krachten aan en komen zij sterker uit een crisis. Al is het maar op bepaalde onderdelen. En zo leren kinderen soms meer van het leven zelf, dan op school: nog een benefit!

Comments to: Zo profiteer je als ouder (en kind!) van de coronacrisis

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.