Eenzaamheid is een veelgenoemd woord in deze tijd en lijkt ook de ouderen hard te raken. Zij zijn extra kwetsbaar voor het huidige virus en moeten het daarom zonder bezoek doen. Ook zijn ze extra beperkt in de activiteiten die zij kunnen ondernemen en zijn zij vaak minder bedreven met de technologie die contact nog mogelijk maakt. Als jij graag iets voor deze mensen wilt betekenen, volgen hieronder een aantal tips

1. Vraag wat iemand nodig heeft

We zijn vaak geneigd meteen oplossingen aan te dragen, maar de allereerste stap is vragen hoe het met iemand gaat. Daarna kun je kijken waar de behoefte ligt. Het kan zeker zo zijn dat een senior door lichamelijke of mentale klachten meer zorg nodig heeft. Dit betekent echter niet dat deze persoon zelf niks te zeggen heeft. Vergis je niet: we praten onder andere over een generatie die de oorlog nog heeft meegemaakt. Zij hebben waarschijnlijk heel wat leed gezien in hun leven en ze zijn er nog steeds, ondanks mogelijke tegenslagen. Zij kunnen deze ervaringen gebruiken om met deze moeilijke situatie om te gaan. Verder zullen ouderen in de meeste gevallen kunnen verwoorden voor welke hulp zij open staan en voor welke niet. Het is heel belangrijk om deze wensen te respecteren, aangezien je anders hun autonomie wegneemt.

2. Bied passende hulp

Wanneer je erachter bent of degene in kwestie open staat voor jouw hulp, kun je kijken wat je kunt bieden. Elk mens is uniek en gaat op zijn manier om met stressvolle situaties. Dit wordt ook wel het coping mechanisme genoemd. Hulp of adviezen die je biedt zullen het beste gewaardeerd worden als deze aansluiten bij de persoon en zijn coping mechanisme. Hierbij kan het helpen om een aantal vragen te stellen. Onderstaande vragen zijn onder andere gebaseerd op oplossingsgerichte therapie en kunnen iemand helpen oplossingen te vinden die passend zijn.

 • Heeft u eerder in het leven ingrijpende situaties of lastige periodes meegemaakt? Zo ja, wat heeft u er toen doorheen gesleept? Zou dat iets zijn waar u nu ook gebruik van kan maken?
 • Wat vindt u het moeilijkste aan de situatie nu? Zijn er oplossingen die u daarvoor kunt bedenken? Kies samen een top drie en vraag hoe diegene ervoor kan zorgen dat hij/zij hier ook gebruik van maakt.
 • Wat zijn dingen waar u van kan genieten? Zijn dat dingen die u meer zou kunnen doen?

3. Luisterend oor (1)

Helaas zijn niet voor alle problemen kant- en klare oplossingen te vinden. Zeker angst en zorgen rondom corona zijn niet zomaar weggenomen met praktische oplossingen. Ook het gebrek aan contact en activiteiten is iets waar wij weinig invloed op hebben. Wat wel kan is een luisterend oor bieden. Dit brengt vaak veel meer dan je zou denken. Stel je maar voor hoe fijn het is als je even je zorgen of verdriet kwijt kan bij iemand, zonder dat deze persoon dingen voor je invult of oordeelt. Dit geeft het gevoel gesteund en gehoord te worden. Het is aangetoond dat een goed sociaal steunnetwerk een heleboel mentale klachten kan verminderen.

4. Luisterend oor (2)

Lang niet iedereen wil het nu steeds hebben over de coronacrisis. Vaak is er juist ook behoefte aan afleiding en positieve gesprekken. Veel ouderen vinden het fijn om terug te blikken op hun leven. Je kunt bijvoorbeeld met hen praten over vroeger en kijken of je positieve herinneringen boven kan halen. Voor alle onderwerpen geldt: als je echt wil luisteren, stel je je nieuwsgierig op, probeer je je te verplaatsen in de ervaring van de ander, en laat je de adviezen even achterwege.

5. Praktische tips

Mocht je bovenstaande adviezen hebben gevolgd én samen met de oudere in kwestie tot de conclusie zijn gekomen dat hulp welkom is, denk dan eens aan de volgende mogelijkheden:

 • Stuur kaartjes, brieven of bloemen.
 • Bied aan om boodschappen te halen wanneer dit nodig is.
 • Bel regelmatig (afhankelijk van de wens van de oudere), mocht het mogelijk zijn met beeld.
 • Ga samen online op zoek naar mooie televisieprogramma’s, muziek, luisterboeken of programma’s op tv om te bewegen. Alles om de dag mee te vullen en waar de oudere blij van wordt, is goed.
 • Er zijn tenslotte ook een heel aantal hulplijnen beschikbaar voor ouderen. Hier kunnen zij vragen stellen of bijvoorbeeld gewoon een praatje maken:

  – De Luisterlijn, die iedereen dag en nacht kan bellen voor een gezellig kletspraatje: 0900-0767.

  – De Zilverlijn, belservice voor senioren van het Nationaal Ouderenfonds. Ouderen die zich aanmelden voor de Zilverlijn, krijgen wekelijks een telefoontje van een vrijwilliger. Aanmelden kan via de website of het telefoonnummer: 088-344 2000.

  – Ouderenbond ANBO: 0348-466666 of het Rode Kruis 070 – 4455 888 voor een luisterend oor en algemene vragen over het coronavirus.

  – De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact.

People reacted to this story.
Show comments Hide comments
Comments to: Zo steun je ouderen echt
 • Avatar
  april 10, 2020

  Bedankt voor dit artikel. Ik weet zeker dat veel mensen hier wat aan zullen hebben, ik in ieder geval al wel!

  Reply
Write a response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.