Juryleden – Fotowedstrijd

Juryleden - Care4Corona Fotowedstrijd

Foto: Inga Powilleit

Merel Bem

Merel Bem (1977) schrijft sinds 2000 over fotografie, beeldende kunst en kleding voor de Volkskrant en diverse andere publicaties. In 2016 verscheen haar boek: Doorkijken. Kunst voor het dagelijks leven (De Bezige Bij), over de rol die beeldende kunst in haar dagelijks leven speelt. Merel Bem is juryvoorzitter van het Steenbergen Stipendium, een Nederlandse prijs voor pas afgestudeerde fotografiestudenten. Daarnaast is ze sinds tien jaar incidenteel werkzaam als gastdocent bij verschillende kunstopleidingen waaronder de Fotoacademie in Amsterdam.

Waarom Merel Bem deze fotowedstrijd steunt: “Ik vind het een sympathiek initiatief dat ik graag ondersteun en waarvan ik hoop dat het allerhande beeldmakers kan inspireren en wellicht zelfs steunen. Ik ben ervan overtuigd dat het een mooi tijdsdocument gaat opleveren.

Foto: Zea van der Elsken

Koos Breukel

Koos Breukel (1962) studeerde aan de School voor Fotografie in Den Haag. In zijn hele oeuvre is de levenscyclus uitgegroeid tot het meest prominente, terugkerende thema. Zijn intieme beelden vieren alle levensfasen, van geboorte tot ouderdom. Hij specialiseerde zich in portretfotografie, verkent waar mensen in het leven staan en hoe ze omgaan met de sporen die het leven heeft achtergelaten. Koos Breukel’s werk is tentoongesteld in diverse musea, waaronder het Nederlands Fotomuseum. Ook verwierf hij bekendheid met zijn fotoboeken, waaronder Zoon/Son (2019), over zijn zoon Casper die hij vanaf zijn geboorte tot 18 jaar fotografeerde, dat bij zijn gelijknamige tentoonstelling in Huis Marseille verscheen.

Waarom Koos Breukel deze fotowedstrijd steunt: “Ik zit in de jury omdat ik nog steeds wil zien wat er in ons land allemaal gaande is en via deze prijsvraag krijgen we hopelijk een raam op deze tijd in Nederland. In feite is er aan mijn nieuwsgierigheid niks veranderd!

Ilvy Njiokiktjien

Ilvy Njiokiktjien (1984) werkt als onafhankelijk fotojournalist en multimedia maker vanuit Nederland. In haar werk focust ze op hedendaagse kwesties en sociale onderwerpen, met name in Afrika. Haar werk verschijnt regelmatig in toonaangevende nationale en internationale titels als The New York Times, NRC Handelsblad en Der Spiegel. Ze is lid van het prestigieuze fotoagentschap VII Photo Agency. Njiokiktjien heeft verschillende grote fotografieprijzen gewonnen, waaronder twee awards bij World Press Photo. Ze werd in 2013 benoemd tot de eerste Fotograaf des Vaderlands. In 2014 won ze als eerste vrouwelijke fotograaf de Zilveren Camera.

Waarom Ilvy Njiokiktjien deze fotowedstrijd steunt: “Ik ben van mening dat deze uitzonderlijke tijd goed gedocumenteerd moet worden. Het is in mijn ogen belangrijk om later een beeld te hebben van hoe het coronavirus eruitzag. Ik vind het daarom een mooi initiatief dat er nu een wedstrijd in het leven wordt geroepen waarbij hopelijk hele verschillende beelden ingestuurd zullen worden. Ik ben blij dat ik door deze beelden heen mag kijken, om zelf ook een beter begrip te krijgen van wat zich afspeelt in Nederland op dit moment.

Hans Rooseboom

Hans Rooseboom (1966) is Curator en Conservator Fotografie van het Rijksmuseum. In deze rol verzamelt hij foto’s voor de collectie van het museum en heeft hij diverse tentoonstellingen gemaakt en over uiteenlopende onderwerpen uit de fotografiegeschiedenis geschreven, van Daguerre tot Man Ray en van vroege kleurenfotografie tot panoramafoto’s. Vorig jaar schreef Hans Rooseboom het boek Lichtjaren, Een geschiedenis van de fotografie. In dit boek vertelt hij hoe de fotografie vanuit het niets uitgroeide tot het invloedrijke, door bijna iedereen beoefende en overal aanwezige medium van nu.

Waarom Hans Rooseboom deze fotowedstrijd steunt: “Ik doe graag mee omdat het belangrijk is na afloop van de coronacrisis een goed beeld te hebben van wat mensen bezighield, hoe ze die moeilijke, soms verdrietige en zorgelijke periode doorkwamen en hoe ze naar hun omgeving keken. Ik hou van fotowedstrijden omdat het altijd spannend en verrassend is om te zien wat mensen gaan inzenden, om foto’s onder ogen te krijgen die je nog niet kende.

William Rutten

William Rutten’s (1970) fascinatie voor fotografie begon tijdens zijn middelbare schooltijd. Na concerten van veel artiesten te hebben gefotografeerd vanuit het publiek, vroeg Het Goede Doel hem om de hoes te ontwerpen van hun album Live!!! in 1987. Hierna trad hij op zeventienjarige leeftijd in dienst van het muziekblad Hitkrant en werd ook door veel buitenlandse artiesten gevraagd, onder wie Britney Spears, de Spice Girls en Red Hot Chili Peppers. In 2009 won hij de derde prijs bij de Zilveren Cameraverkiezing met een portretfoto van Ramses Shaffy. Vanaf 2015 was Rutten regelmatig tafelgast bij RTL Boulevard en RTL Late Night en sinds 2016 is hij jurylid bij Het Perfecte Plaatje van RTL 4.

Waarom William Rutten deze fotowedstrijd steunt: “Deze wedstrijd geeft een mooie kans om de geschiedenis vast te leggen en te delen met latere  generaties. Alles wat zo gewoon was lijkt nu zo ver weg en geen idee of dat ook ooit weer terugkomt. Laat het zien door jouw oog, zodat we in ieder geval nooit meer hoeven te vergeten hoe kwetsbaar we zijn en dankbaarder dat we hier op deze aarde mogen zijn.”

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.