In een onzekere tijd als deze groeit bij veel mensen de behoefte aan steun en verbinding. ‘Let een beetje op elkaar’, zei premier Rutte. Terecht, we hebben elkaar nodig. Maar voor wie alleenstaand is legt juist dat maatschappelijke samen-gevoel bloot dat zij zich helemaal niet zo ‘samen’ voelen. Ze worden met hun neus op de feiten gedrukt dat ze alleen zijn. En dan mag je ook al niet daten, want je moet afstand houden, toch? De digitale liefdesmarkt biedt nu meer dan ooit uitkomst.

Elkaar nu fysiek treffen lijkt inderdaad geen goed idee. Social distancing is het devies. Best lastig als je klaar bent voor een nieuwe relatie en juist open staat voor nieuwe contacten. Plus, de lente nadert. Het buitenleven krijgt meer geur en kleur. De zon schijnt. Hoe prachtig zou het zijn geweest om nu massaal in het park te liggen, op een festival te staan, te versieren en versierd te worden?! Gelukkig zijn er wel allerlei manieren om nieuwe mensen op gepaste afstand te ontmoeten en beter te leren kennen. Dating-apps spelen hier goed op in: ‘DE LIEFDE GAAT DOOR, ALLEEN EEN BEETJE ANDERS’, aldus Happ’n. En net als Ruttes oproep is ook dat terecht. Daters en swipers: het kan allemaal nog steeds, maar inderdaad een beetje anders. Een paar tips:

1. Digitale ontmoetingen

Wie huiverig is voor dating-apps en liever via via iemand zou ontmoeten is HouseParty een optie. Het is een app voor vrienden, maar ook vrienden van vrienden kunnen toetreden. Zo ontmoet je weliswaar digitaal maar toch, weer eens wat nieuwe mensen.

2. Spelenderwijs daten

Multiplayer games, zoals Call of Duty en FIFA, zijn ook plaatsen waar je met anderen in contact kunt komen. Door samen te gamen kom je er meteen achter wie wel en wie geen teamspeler is, wie altijd in een donker hoekje blijft wachten en wie er juist op uit wil gaan. En met De Slimste Mens app achterhaal je of je meer of minder competitief bent dat de ander.

3. Maak zelf een quiz

Heb je eenmaal contact met iemand met wie het wel lijkt te klikken, dan kun je het ook wat gerichter aanpakken. Bijvoorbeeld door zelf een persoonlijkheids-karakter quiz te maken en zo elkaars niet voor de hand liggende eigenschappen, voorkeuren, normen en waarden, dromen, behoeften en wensen te ontdekken.

4. Op afstand maar toch samen

Zou je eigenlijk het liefst nu bij elkaar willen zijn, maar is dat onmogelijk, probeer dan eens om op afstand samen dingen te doen die je ook in elkaars fysieke aanwezigheid zou doen. Zoals samen naar dezelfde podcast luisteren (check hiervoor Spotify of de top 10 van Esquire) of samen een serie kijken op Netflix of Videoland. Samen hetzelfde boek lezen, of beter nog: elkaar voorlezen, is ook een intieme bezigheid waarbij je meteen merkt hoe talig de ander is en welke maatschappelijke thema’s of trends jullie interesse deelt.

5. Samen ‘op pad’

Nee, naar de bioscoop kun je nu niet, maar samen een film kijken kan wel degelijk. Vitamine Cineville is de nieuwe manier om thuis naar filmhuisfilms te kijken. IDFA heeft 300 documentaires online gezet. En zo kun je ook samen naar het museum, tal van musea hebben inmiddels gratis virtuele rondleidingen. Vertel elkaar na afloop hoe je het vond.

6. Toon elkaar je leefomgeving

Van je huis, je straat, je buurt tot je stad, je kan de ander via FaceTime alles laten zien. Vertel over je smaak voor design en interieur. En Google Street View is nog nooit zo handig geweest. Fantaseer over plekken waar jullie zouden hebben ge-date en ga er online naar toe.

7. Romantische online date

Niet in een romantisch restaurant, maar thuis, met kaarslicht, en in aanwezigheid van een schermpje, kun je alsnog samen dineren. Of nog beter: samen lekker koken. Zo wordt het meteen helder wie later de tafel mag dekken plus de vaatwasser mag bedienen en wie chef-kok mag spelen. Bakken jullie er beiden niks van, dan is de eerste mogelijkheid op een real life date samen een kookcursus. Liefde gaat tenslotte door de maag, niet waar?

Zoals gewoonlijk merk je vrij gauw of de ander zich uit verveling op een dating app begeeft of dat er oprechte interesse is voor iets spannends, gezelligs of liefdevols. Wanneer de match daadwerkelijk een match blijkt hoeft social distancing het daten niet te belemmeren. Zie het als een uitnodiging om juist creatief en out of the box te durven zijn. Alternatieven zat!

Comments to: Daten in tijden van social distancing

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.