Door het coronavirus en de geïsoleerde vorm waarin we momenteel moeten leven, zijn we plotsklaps de ruimte kwijt om afscheid te nemen van geliefden zoals we dat gewend waren. Namelijk: met veel mensen, veel verbinding, warmte en troost van elkaar. Deze tijd vraagt om een nieuw soort afscheid. Maar ook dat kan troostrijk zijn.

Hoe neem je in een onvoorstelbare periode als deze afscheid van iemand die je lief is? Als je dat met een handjevol familieleden kan doen, maar zonder vrienden en al die mensen die jouw geliefden ook hebben gekend? De nieuwe realiteit vraagt om een andere manier van afscheid. Hoe ziet die eruit? En hoe kun je daar invulling aan geven? De nieuwe vorm begint met een andere zienswijze. De fysieke uitvaart is niet meer het eindpunt van het afscheid maar wordt een moment in een langer rouwritueel. Hieronder de fases waar je daarbij aan kunt denken:

 1. De uitvaart zelf blijft natuurlijk een waardevol moment. Het is voor veel mensen een belangrijk ritueel, dat het abstracte van afscheid tastbaar maakt. De invulling van de ceremonie blijft daarbij ook zoals we dat kennen, maar vindt plaats in besloten kring, zonder de fysieke aanwezigheid van een grote groep mensen.
 2. Voor wie graag toch de grotere kring rond de overledenen wil betrekken bij, en deelgenoot wil maken van de uitvaart, is het vrijwel altijd mogelijk om via online streaming de uitvaart digitaal toegankelijk te maken voor een grotere groep mensen. Hoewel dat anders is dan ook ter plekke aanwezig zijn, is het een andere vorm om iedereen die dat wil te kunnen betrekken bij de emoties van het moment. Ook op afstand getuigen zijn van het ritueel biedt de mogelijkheid om mee te leven met de kleinere kring, kan troost bieden en ruimte om het verdriet een plek te geven.
 3. Waar de traditionele uitvaart vaak het einde markeert van een afscheid, vragen de huidige omstandigheden erom het afscheidsritueel te verlengen. Hoewel het fysieke afscheid dan heeft plaatsgevonden, is het goed mogelijk om ook na een tijd van verwerking en berusting – in een periode dat we weer in staat zijn om elkaar op te zoeken – alsnog een moment te creëren om de persoon die is overleden te herdenken en te eren. En hem of haar alsnog gezamenlijk de allerlaatste groet te brengen.
 4. Het is mooi om te zien dat deze vreemde periode onze creativiteit aanspreekt. Om ons heen ontstaan nieuwe rituelen rond het afscheid. Zo zagen we op social media een ontroerende oproep aan vrienden en bekenden om een coronaslachtoffer te herdenken door voor het huis een kaarsje achter te laten ter nagedachtenis. De kaarsen-zee die ontstond groeit nog iedere dag.
 5. Wanneer iemand voor de taak staat het afscheid te organiseren komt daar altijd al veel bij kijken, op emotioneel en praktisch gebied. Door de coronagevolgen is die taak vaak extra beladen. Nu we alweer een aantal weken onderweg zijn in deze coronacrisis groeit echter ook de ervaring van professionele partijen op het vlak van anders afscheid nemen. Zowel de uitvaartondernemer als ook een ceremonieel spreker/ritueelbegeleider kan helpen om de uitvaart ‘nieuwe stijl’ zo goed en mooi mogelijk vorm te geven. Van het schrijven van een afscheidsrede of levensverhaal tot het volledig streamen van de traditionele uitvaart, laat je vooral helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.
People reacted to this story.
Show comments Hide comments
Comments to: Een ander afscheid in een bizarre tijd
 • Avatar
  mei 5, 2020

  Het is inderdaad een gekke tijd waarin we leven. Afscheid nemen wordt er niet makkelijker op door alle regels en restricties. Gelukkig bestaan er veel alternatieven om op afstand betrokken te worden. Iedereen doet daarnaast zijn uiterste best om het beste te kunnen bieden.

  Reply
 • Avatar
  juni 19, 2020

  Het is zeker waar: wanneer je de uitvaart anders moet regelen door dit soort omstandigheden die groter zijn dan ons allen, dan worden we inventief. Ik mag niettemin hopen dat we een afscheid gauw weer op de oude, vertrouwde manier mogen doen.

  Reply
 • Avatar
  oktober 14, 2020

  Beschouwend, hoe lang de corona-crisis nu al duurt, ligt het voor de hand dat een aangepaste uitvaart de nieuwe standaard wordt. Dan moeten we dankbaar zijn dat we de middelen daarvoor hebben. Een uitvaart volgen via online streaming is wel niet helemaal hetzelfde. Het is goed dat het mogelijk is.

  Reply
Write a response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.