Herken je dit? Na bijna 4 weken alles uit jezelf gehaald te hebben om je gezin op de rails te houden – lees: de één ertoe aanzetten schoolwerk te doen en af en toe toch even naar buiten te gaan. De ander er juist van overtuigen dat zelfs mensen in de puberleeftijd het virus kunnen krijgen. Je werk, het huishouden, de financiële rompslomp, vers koken, want oh ja, we moeten nu echt héél gezond eten dan bouw je meer weerstand op.

En de hond uitlaten in het park, niet te lang, niet te kort; oh ja en natuurlijk een beetje fatsoenlijk aangekleed, want dat voelt beter en heeft bovendien ook wel een aardige uitwerking op je relatie. Hup, met boodschappen naar huis; nog even snel boven wat halen… om dan te ontdekken dat de bovenverdieping die er in de ochtend oké uitzag, inmiddels weer is voorzien van de nodige kledingstukken, rondslingerend, waardoor je bijna languit op de badkamervloer beland – knapt er iets. Het overkwam mij dit weekend. Voor ik het wist gebeurde het… ik ontplofte en viel ongenadig uit tegen de eerste levende wezens die binnen handbereik waren… mijn gezin!

‘Hoe gaat het?’ vroeg een buurman wat later op de dag, toen ik inmiddels afgekoeld buiten voor de deur wat zat te drinken. ‘Nou… wil je een eerlijk antwoord?’, zei ik. ‘Ik ben net ontploft en niet een beetje, ik bedoel écht ontploft.’ Er verscheen een grote grijns op zijn gezicht. ‘HEERLIJK!’, zei hij. ‘Dankjewel. Je hebt mijn dag gemaakt!’

Lieve mensen, laten we maar even eerlijk zijn. Een aantal weken geleden kregen we de nieuwe instructies voor hoe we ons onder de huidige omstandigheden moeten gedragen. De urgentie was groot, dus zijn we met verve aan de slag gegaan om hier invulling aan te geven. De deadline zou 6 april zijn, dat moest lukken. Maar 6 april, werd 28 april en ons nieuw gestructureerde leven begint ondanks alle prachtige tips (zie ook op deze pagina) zo hier en daar toch wat barsten te vertonen.

Gelukkig niet alleen bij mij, dat blijkt wel uit de gesprekken met mijn cliënten. Skype-gesprekken zijn dat natuurlijk, waarbij ik geliefden nu in een oogopslag op mijn beeldscherm zie. Een interessante, nieuwe ervaring voor mij als therapeut. Ik kan moeiteloos volgen welke uitwerking de woorden van de één op de ander hebben. En daar zie en hoor ik het volgende: relaties komen aardig onder druk te staan nu alle (vlucht)routes en uitwegen die we normaal gesproken bewandelen, zijn verdwenen. Even boodschappen doen, in je eentje wel te verstaan, wordt het uitje van de dag en kan zelfs reden zijn voor een echtelijke ruzie. Het is namelijk een van de weinige momenten dat je even zonder elkaar bent.

Op de vraag ‘hoe was je dag’? kan je nu zelf het antwoord formuleren, dus waarom de vraag nog stellen? Onzekerheid, weinig tijd voor jezelf. Oude patronen, waarvan allang duidelijk was dat ze niet werkten, steken ineens de kop weer op. Er wordt flink in oude valkuilen getrapt, want dat gebeurt als we moe zijn. De filosoof Friedrich Nietzsche omschreef dit heel lang geleden al: ‘Wanneer we moe zijn, worden we bestookt door ideeën die we allang overwonnen hadden’.

In tegenstelling tot wat alle happy shots op Instagram en Facebook doen lijken, zie en hoor ik in de praktijk dat dit vooral een tijd is van doorzetten, aanpakken en flink relativeren. Het ene moment zal je dat beter lukken dan het andere. Wat ook geldt voor je partner, je kinderen, je vrienden en vele anderen. Laat je niet ontmoedigen doordat de boel af en toe escaleert. En laat dit zeker geen aanleiding zijn om rigoureuze beslissingen te nemen waar je later wellicht spijt van krijgt.

Lieve mensen, houd vertrouwen en als het toch even niet gaat, wees dan alsjeblieft open en eerlijk. Zo ontstaat herkenning en daarmee weer erkenning. Wat weer verbinding geeft. Kortom, heerlijk!

Comments to: (H)eerlijk! Hoe houd je het houdbaar in deze bizarre tijd?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.