De meeste mensen deden het natuurlijk al wel: online communiceren. Maar het was meestal een aanvulling op face-to-face contact. Door de coronacrisis heeft het een heel nieuwe betekenis gekregen en is het internet onze nieuwe lifeline met anderen. Ineens moeten we daarom allemaal in sneltreinvaart echt goed leren online te communiceren.
Liefst op een manier waarbij je boodschap overkomt, er geen misverstanden ontstaan en iedereen een positief gevoel overhoudt aan het gesprek. De volgende tips kunnen helpen om beter te worden in online communicatie en het voeren van een waardevol en goed gesprek.
1. Wees open
Wees eerlijk over je gevoelens, dat opent meteen de deur tot echt contact. Je hoeft je niet te schamen, we zitten met zijn allen in deze situatie. Geef het ook eerlijk aan als een gesprek niet uitkomt of onprettig voor je is.
2. Luister
Probeer echt te luisteren. Laat iemand uitpraten en heb niet meteen een oordeel. Iedereen heeft zo zijn eigen gevoelens en behoeftes in deze tijd. Door goed te luisteren kun je er pas echt voor iemand zijn.
3. Vraag
Heeft de ander iets nodig? Of heb jij zelf ergens behoefte aan? Durf te vragen. Denk hierbij niet alleen aan boodschappen of een andere actie, maar juist aan dingen zoals een luisterend oor, afleiding of een oppepper.
4. Mijd te snelle oplossingen
Het is verleidelijk om meteen adviezen aan te dragen als iemand ergens mee zit en het moeilijk heeft. Vaak sla je daarmee echter een stap over: die van erkenning. Als je meteen in de actiemodus schiet voelt de ander zich vaak niet gehoord. En niet elk probleem heeft een oplossing. Als je toch een advies wil geven, vraag dan of die persoon daar behoefte aan heeft.
5. Wees positief
Praat een keer over iets ander dan corona en focus je op positieve onderwerpen in een gesprek. Dat betekent niet dat je iemands zorgen moet bagatelliseren, maar probeer alles zoveel mogelijk van de zonnige kant te benaderen. Dat maakt het gesprek lichter en trekt iemand misschien net even uit een dip.