Ken je dat plaatje van twee cirkels die elkaar deels overlappen? En dus een gebiedje hebben dat zij samen delen? Je kan je relatie ook op die manier bekijken. Twee individuen met hun eigen leven hebben een gebied waarin ze samenvallen. De overlapping is het stuk waar je samen invulling aangeeft. In tijden van corona is dat soms best moeilijk. De een wil meer ruimte en trekt zich terug, waardoor de overlapping kleiner wordt. De ander wil juist alles samendoen, waardoor de cirkels te veel gaan overlappen en de eigen ruimte in het geding komt. Om te voorkomen dat dat conflicten gaat geven, en bovenal om te voorkomen dat jij jezelf verliest in de relatie, is het van belang dat jij zorgt dat je zelf een hele cirkel bent.

Vaag? Dokter Jurriaan legt het prachtig uit:

Helemaal jezelf zijn

Ieder van ons is waardevol. En ieder van ons kan zijn of haar eigen waarde toevoegen aan de wereld om ons heen. Het toevoegen van deze waarde aan de wereld krijgt de meeste vrijheid wanneer we helemaal ons zelf mogen zijn. Er niets in de weg staat. We geen muren om onszelf hebben heen gebouwd om te kunnen overleven. Om maar te kunnen voldoen aan de maatstaven, de meningen en oordelen van anderen. Wanneer we dáádwerkelijk datgene in ons tot expressie willen laten komen, zullen we eerst contact moeten maken met onze eigen-waarde.

Jezelf afwijzen

Wanneer ik in een training vraag aan mensen om hun successen te benoemen en welke eigenschappen ze daarvoor hebben ingezet, is het iedere keer weer indrukwekkend om te zien hoe moeilijk dat voor de meesten is. Vaak zijn we geneigd onze positieve eigenschappen en successen af te doen als toch vooral “normaal”. Maar iedere keer dat je het afdoet als “gewoon of normaal”, dan wijs je dat deel, die bijzonderheid in jou, af. Hetzelfde geldt voor ongemakkelijke gevoelens. Wanneer je dat deel in jou dat angstig, verdrietig, boos of onzeker is steeds weer terzijde schuift. Als je het niet wil voelen en blijft onderdrukken omdat het te onaangenaam is, wijs je opnieuw een deel van jezelf af. En gebeurt er precies datgene wat er mogelijk eerder in jouw leven ook gebeurde: het moment waarin je niet ontmoet werd en niet de support en de steun kreeg van je ouders, opvoeders, leraren, vrienden of vriendinnen.

Afhankelijkheid

Om de leegte toch in te vullen, gaan we het zoeken buiten ons. Je voelt je als het ware als een ‘halve cirkel’. Echter, we willen heelheid ervaren. We willen ons geen halve cirkel voelen. Zo kan het zijn dat je als halve cirkel iemand anders ontmoet die zich ook een halve cirkel voelt. Als je deze bij elkaar voegt ontstaat een hele cirkel en ervaren we heelheid. Er zijn talloze liedjes en verhalen over geschreven: jij maakt mij compleet… Een heelheid die echter afhankelijk is van de aanwezigheid van de ander. En diep van binnen weten we dat. En voelen we altijd de onzekerheid of die heelheid wel blijvend is. We lopen het risico dat de ander daar weggaat en we in leegte achterblijven. Het gebroken hart, voelt dan ook daadwerkelijk als gebroken.

Hele cirkels

Hoe zou het zijn wanneer je werkt aan jouw eigen cirkel? Aan de relatie met jezelf? Aan de relatie met jouw eigen waardigheid. Met jouw eigen-waarde. Zodat je een hele cirkel wordt of aan het worden bent. En je in dat proces een ander ontmoet die datzelfde proces doorloopt. Dan krijg je twee cirkels die elkaar gedeeltelijk overlappen. Die elkaar ontmoeten in het midden, elkaar versterken en verrijken. Maar die ook los van elkaar kunnen bestaan en dan nog steeds hun heelheid kunnen ervaren. Dan nog kan het verdrietig en pijnlijk zijn wanneer ieder zijn eigen weg gaat. Maar de grond wordt dan niet onder je voeten weggeslagen. Je bent niet meer afhankelijk van de ander. Fijn als de ander je daar ziet en ontmoet. Jou support en warmte en liefde kan geven. Maar het hoeft niet zo te gaan. Want je weet diep van binnen dat je heel genoeg bent om je eigen waardigheid te behouden.

Contact met jezelf

Daartoe zal je dus bereid moeten zijn om contact te maken met al jouw mooie en positieve eigenschappen. Deze te gaan leren zien, te benoemen, te ervaren en te omarmen. Als bijzonder, kostbaar en waardevol. Maar daarnaast ook met jouw schaduwkant; met de meer ongemakkelijke gevoelens. Deze aan te kijken, daar te blijven en je daar eventueel te laten begeleiden. Zodat je kan gaan ervaren dat je daar niet van weg hoeft te gaan en dat je daar uiteindelijk jezelf in kan leren dragen. Jouw cirkel kan voltooien en je omringd bent door jouw eigen-waarde.

Comments to: Cirkels: hou je relatie gezond door jezelf te accepteren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.