Geen traditionele Koningsdag dit jaar, en dat terwijl het eindelijk weer eens mooi weer is op deze vrolijke dag. En dat is jammer, want we zouden nu juist wel wat saamhorigheid kunnen gebruiken. Of vinden we die alsnog, op een andere manier?

Vandaag vieren we de verjaardag van onze koning Willem-Alexander niet zoals we gewend zijn. In deze tijd die – ironisch genoeg – beheerst wordt door een kroonvormig organisme, het corona (betekent: kroon) virus, kunnen we niet met z’n allen de straat op voor onze jaarlijkse portie oranjegekte. Vanwege de coronamaatregelen mag dat helaas niet. Het is coroningsdag, het wordt een woningsdag, of balkoningsdag, zoals ze het bij mij in de straat noemen. Gelukkig kunnen we er in ieder geval leuke woordgrapjes mee maken.

Oranjegekte

Niet iedereen is het erover eens hoe je koningsdag het beste doorbrengt, zelfs of we überhaupt wel een koningshuis zouden moeten hebben, maar het overgrote deel van de Nederlanders stort zich elk jaar met enthousiasme in de oranjegekte. Hoe komt dat toch, dat ons normaal toch vrij nuchtere, geïndividualiseerde land één dag per jaar in één grote oranje eenheid wordt?

Saamhorigheid

Een goede verklaring is het geluksgevoel dat we krijgen van onderdeel zijn van een menigte. De sociologie kent de term ‘collective effervescence’: wanneer een grote groep mensen samenkomt met hetzelfde doel, worden emoties en gedachten ook gedeeld. De vrolijkheid van een dag zoals koningsdag wordt gedeeld en verspreid omdat er zoveel mensen samenkomen om hetzelfde te doen. Je ziet dit ook bij een andere vorm van oranjegekte, namelijk wanneer Nederland het goed doet bij het EK- of WK voetbal. En het delen van emoties is ook wat je voelt tijdens de twee minuten stilte op dodenherdenking. Het onderdeel zijn van zoiets ‘groots’ geeft ons een gevoel van saamhorigheid.

Individualisering

Mensen hebben elkaar nodig om zich goed te voelen. Nederland is een klein land, maar er is een enorme diversiteit aan meningen, geloven, politieke voorkeuren en nog veel meer andere verschillen. Omdat we vrij zijn om deze te uiten en na te leven, is onze samenleving versnipperd. Het is een grote verworvenheid dat we niet bang zijn om onze mening te uiten en voor onszelf op te komen, maar de individualisering kan ten koste gaan van een gevoel van eenheid.

Nuchtere Hollanders

Op koningsdag vervagen al deze hokjes en is iedereen één. Een blije, oranje drom van mensen die makkelijk met elkaar in gesprek komen, met elkaar feesten en samen in hun buurt de vrijmarkt onderhouden. Zelfs nuchtere Hollanders hebben af en toe zo’n dag nodig om zich verbonden met elkaar te voelen. Verbinding is volgens een belangrijke theorie binnen de psychologie één van de drie psychologische basisbehoeften.

Vindingrijk

Het is ook daarom eigenlijk heel jammer dat we juist dit jaar, nu we allemaal snakken naar verbinding, koningsdag niet kunnen vieren zoals we dat normaal zouden doen. Gelukkig zie je dat er op veel plekken alternatieven worden bedacht, zoals balkoningsdag en een online vrijmarkt. Die laten zien hoe vindingrijk we toch weer met zijn allen zijn en met de beperkte middelen die we op dit moment hebben, toch oplossingen vinden om die saamhorigheid alsnog met elkaar te voelen.

Geniet van jullie koningsdag allemaal. Geniet van jullie koningsdag allemaal. En vergeet natuurlijk niet deze bijzondere dag te fotograferen en mee te doen aan de Care4Corona Fotowedstrijd. Zo leggen we voor eeuwig vast hoe vindingrijk, saamhorig én oranjegek we in deze periode waren!😉

Comments to: Coroningsdag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.