‘De weg naar het nieuwe normaal moet via drie ankerpunten gaan’ zo vertelde Mark Rutte en Hugo de Jonge eerder deze maand in hun persconferentie. Deze ankerpunten zijn: 1. Capaciteit van de zorg, 2. Beschermen van onze kwetsbare mensen en 3. Zicht op en inzicht in de verspreiding van het virus. Huisarts Carine den Boer, die overigens zelf ook geveld is door het virus en inmiddels vrijwel genezen is, informeert ons over het eerste punt.

Om het aantal ernstig zieke coronapatiënten goed op te kunnen vangen hebben de ziekenhuizen veel moeten improviseren en veranderen. Het is ongelofelijk hoe goed en snel dat is gelukt. De keerzijde is dat er ook veel uitgestelde zorg is, mensen met soms ook ernstige klachten moeten wachten op hulp. Gelukkig wordt de reguliere zorg nu weer opgestart.

De afgelopen maand is door de coronacrisis heel veel gewone zorg uitgesteld. Dit kon niet anders omdat het hele gezondheidszorgsysteem overvallen werd door de grote hoeveelheid patiënten met corona. In een mum van tijd werden hele ziekenhuisafdelingen omgetoverd tot afdelingen voor corona, de ic-capaciteit werd bijna verdubbeld en er werden aparte eerstehulpafdelingen gemaakt voor mensen die mogelijk corona hebben. Alle specialisten werden ingezet ongeacht hun specialisatie. Er werd vanuit gegaan dat iedereen ooit is opgeleid tot dokter en dat je met enige bijscholing overal ingezet kan worden. Op zijn minst zou je kunnen helpen bij het ‘draaien’ van ic-patiënten, dit laatste moet regelmatig gebeuren bij coronapatiënten. Mensen die de zorg hadden verlaten voor andere banen of pensioen keerden in grote getalen terug. En in plaats van concurrentie tussen ziekenhuizen, bleek opeens hoe fijn samenwerken is. Een indrukwekkende prestatie waar we met zijn allen heel trots op kunnen zijn.

Minder verwijzingen

Helaas heeft dit ook een grote schaduwzijde. De ziekenhuizen konden naast de zorg voor mensen met corona niet de gebruikelijke zorg leveren aan andere patiënten. En dat heeft geleid tot een stuwmeer van zorg die uitgesteld is. Afgelopen week was in het nieuws dat in de maand april de huisartsen 360 duizend minder mensen hebben verwezen naar ziekenhuizen dan normaal gesproken. En 290.500 mensen die wel zijn verwezen wachten nog op hun afspraak. Indrukwekkende getallen. Eind maart was in het nieuws dat er 50% – 70% minder mensen met acute hartproblemen in het ziekenhuis werden gezien. De vrees was dat mensen met acute hartklachten de dokter niet durven te bellen, omdat ze denken dat de dokter nu geen tijd heeft of dat ze niet naar het ziekenhuis durven uit angst voor besmetting. Er is toen gelukkig wel duidelijk gecommuniceerd dat mensen zeker moeten bellen bij acute klachten en dat de zorg voor mensen met en zonder corona in de ziekenhuizen goed op orde is, dus dat je niet bang hoeft te zijn om besmet te raken in het ziekenhuis.

Weer opstarten

Vanaf deze week wordt de gewone zorg weer langzamerhand opgestart. Daarbij is er in de ziekenhuizen prioriteit voor de meest kwetsbare patiënten, zoals mensen met kanker, ernstige hart- en vaatziekten en andere aandoeningen waarbij langer uitstel van de zorg tot onherstelbare schade leidt. Er zijn nog steeds veel mensen met corona op ziekenhuisafdelingen en Ic’s. Dus het zal een groot beroep doen op de zorgmedewerkers, die de afgelopen weken al zo onder druk stonden, om ook de reguliere zorg weer op te gaan pakken. Maar iedereen ziet het belang daarvan in, dus we zullen de schouders er weer onder zetten en het voor elkaar krijgen. Veel routinecontroles bleken de afgelopen weken ook prima telefonisch te kunnen en mogelijk kan dat nog een periode zo doorgaan.

Blijvende waardering

Corona zal de komende tijd, zolang er nog geen vaccin is, bij ons blijven en een zware belasting vormen in de zorg. Maar we zijn een welvarend land, hebben heel goed opgeleide artsen en verpleegkundigen en alle mensen eromheen, dus dat gaan we redden. En ik hoop dat er ook na deze crisis blijvende waardering is voor het cruciale werk van verpleegkundigen en verzorgenden.

Comments to: De effecten van uitgestelde zorg

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.