Het is niet voor niets dat fotograferen een belangrijk onderdeel van ons leven is (smartphones zijn niet voor niets fotocamera’s met een bel- en internetfunctie). We maken met elkaar over de hele wereld miljarden foto’s per dag. Van geboorte tot overlijden en alles daartussenin proberen we vast te leggen. We doen dit om meerdere redenen. Zo willen we belangrijke momenten en personen fotograferen, zodat we ze niet vergeten. En het is natuurlijk altijd leuk om foto’s met anderen te delen, om zo te laten zien wat er in ons leven gebeurt.

‘Echte’ foto’s zijn mooier en oprechter

Zelf fotografeer ik ook veel en graag, maar moet daarbij wel zeggen dat authentieke foto’s me veel meer doen dan geposeerde of erg gefotoshopte foto’s. ‘Echte’ foto’s zijn vaak minder mooi vanuit esthetisch perspectief maar vertellen wel een reëler verhaal. Niemand ziet er altijd perfect uit, situaties kunnen rauw en pijnlijk zijn, maar echte blijdschap en liefde zijn ook veel mooier en oprechter dan een geënsceneerde versie. Het echte leven is nu eenmaal regelmatig minder mooi dan we zouden willen, maar daardoor ook wel weer heel puur en prachtig op een andere manier.

World Press Photo

Ik ga graag en vaak naar musea, tentoonstellingen en galeries. Een van de tentoonstellingen die me altijd weer raakt is die van de World Press Photo. De meeste foto’s zijn ongelooflijk indringend en je voelt allerlei emoties opkomen, zoals pijn, verdriet, boosheid maar ook warmte en blijdschap. Ik voel ook altijd een enorm respect voor de fotografen (en soms ook jaloezie want zulke foto’s zou ik ook wel willen kunnen nemen 😉). Hoe zij soms met gevaar voor eigen leven met hun foto’s de misstanden in de wereld onder de aandacht willen brengen of hoe zij met hun vakkundig oog zo’n uniek beeld hebben kunnen schieten! Ik vind het dan ook heel jammer dat de World Press Photo 2020 tentoonstelling die op 1 juni in De Nieuwe Kerk in Amsterdam zou beginnen niet door kan gaan. Gelukkig hoorde ik dat ze voornemens zijn hen te verschuiven naar later dit jaar. Maar het is natuurlijk nog veel erger dat de hele culturele sector door de coronacrisis op slot zit.

Fotowedstrijd

Deze coronaperiode gaan we natuurlijk ook nooit meer vergeten en we moeten die goed in beeld vastleggen en documenteren. En ik heb al hele mooie en indringende foto’s voorbij zien komen. Intense en verdrietige beelden, ontroerende en hartverwarmende beelden, mooie en vervreemdende beelden, deze periode laat alle emoties en gevoelens zien. Daarom hebben we als Care4Corona besloten een fotowedstrijd te organiseren, om de mooiste en meest bijzondere foto’s dagelijks aan iedereen te kunnen laten zien en deze voor de toekomst te verzamelen en tentoon te kunnen stellen.

Iedereen mag meedoen

We hopen dat zo veel mogelijk mensen meedoen, want zoals ik al aan het begin zei: iedereen maakt foto’s, iedereen draagt bij aan het vastleggen van deze tijd, en iedereen kan en mag dus meedoen. Met je foto’s maak je kans op mooie geldprijzen en wie weet hangt jouw foto straks op de tentoonstelling die we willen organiseren, of prijkt hij in een fotoboek dat we zullen uitgeven. We hopen ook dat zoveel mogelijk mensen de foto’s zullen zien en dit ze een stukje afleiding en positiviteit zal brengen in deze nog steeds onzekere tijd.

Ik wens dan ook alle deelnemers heel veel fotografeerplezier en succes en alle kijkers heel veel kijkplezier en emoties. En het klinkt tegenstrijdig, maar ik hoop dat de fotowedstrijd heel kort duurt want dat zou betekenen dat we snel uit de coronacrisis zijn gekomen. Ik verwacht helaas alleen dat het nog wel even zal duren en daar proberen we je met Care4Corona mee te helpen. Liefs en sterkte allemaal!

Doe mee aan de fotowedstrijd!

Comments to: Een beeld zegt meer dan duizend woorden…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.