Je bent zeker niet de enige die in deze periode makkelijker een glaasje meer drinkt. Omdat het een manier is om het zogenaamd gezelliger te maken, omdat we ons misschien vervelen, of om vervelende gedachten of gevoelens even te smoren en beter te kunnen ontspannen. Toch kun je het beter niet doen. Want het maakt dik, is echt ongezond, en die ontspannende werking duurt maar kort.

Misschien heb je gemerkt dat je nu meer alcohol drinkt dan voor de coronacrisis. En dat de afspraak die je met jezelf had gemaakt om alleen in het weekend te drinken, volledig is vervaagd. Stress, (financiële) onzekerheden, het mooie weer in combinatie met het elke dag thuis zitten, maken het een stuk lastiger om dat glas wijn te laten staan. Het drinken van alcohol is voor de meeste Nederlanders de normaalste zaak van de wereld. Binnen de EU behoort Nederland tot de landen met het hoogste percentage inwoners dat het afgelopen jaar alcohol dronk. Wereldwijd gezien blijkt dat wij als Europeanen gemiddeld tweeëneenhalf keer meer drinken dan de rest van de wereld (bron RIVM). Voor veel Nederlanders hangt het samen met gezelligheid.

Alcohol is een dikmaker

Zeker nu de crisis langere tijd aanhoudt is het vaker drinken van alcohol echter een valkuil. Alcohol is in de eerste plaats een ontzettende dikmaker. Een gram alcohol levert 7 kcal. Ter vergelijking: eiwitten en koolhydraten leveren 4 kcal per gram en vetten 9 kcal. Het verschil is echter dat eiwitten, koolhydraten en vetten belangrijke voedingstoffen aan het lichaam leveren en alcohol slechts lege calorieën. Het drinken van alcohol voegt dus niets toe aan je gezondheid. Sterker nog, het is zelfs giftig, waardoor het lichaam er alles aan doet om de calorieën uit alcohol direct te verbranden om zo de alcohol zo snel mogelijk uit het bloed te verwijderen. Dit proces krijgt voorrang op de verbranding van vetten en koolhydraten. De calorieën uit alcohol worden daarom meteen opgeslagen in onze vetreserves.

Roofbouw

De extra kilo’s zijn niet de enige negatieve consequentie die alcohol heeft. Door regelmatig een glaasje meer te drinken pleeg je letterlijk roofbouw op je lichaam. Niet voor niets krijg je na een avond lekker pimpelen meestal een flinke kater. Dit is een waarschuwing dat het lichaam door de alcohol volledig uit balans raakt. De bijkomende hoofdpijn ontstaat doordat de bloedvaten in de hersenen uitzetten, en een misselijk gevoel is het gevolg van een geïrriteerde maagwand. Als je het zo leest is het best schrikken, en iets waar we meestal echt te weinig bij stilstaan.

Een glas per dag

Het advies van de Gezondheidsraad is om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dit advies is bedoeld om chronische ziekten te voorkomen. In 2019 dronk 8,5% van de 18-plussers overmatig alcohol: 10,5% van de mannen en 6,5% van de vrouwen. Overmatig drinken betekent meer dan 21 glazen alcohol per week drinken (mannen), of meer dan 14 glazen per week (vrouwen). (bron). Het zal voor veel mensen in deze onzekere tijd misschien best een uitdaging zijn. Maar probeer toch jezelf voor ogen te houden dat wanneer je je fysiek beter en fitter voelt, je ook mentaal deze periode beter door zal komen.

En ten slotte….Alcohol als middel om te ontspannen werkt alleen op de korte termijn. Ervaar je veel stress van deze hele situatie, of spelen er andere vervelende dingen in je leven? Probeer dan allereerst gezondere alternatieven te vinden om te ontspannen. Red je het helemaal niet meer alleen? Schaam je dan vooral niet om hulp te zoeken.

Comments to: Een glaasje extra in coronatijd? Beter van niet.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.