Als je niet keihard aan de bak moest tijdens de coronacrisis bood de lockdown bij uitstek tijd en ruimte om jezelf eens even optimaal te ontwikkelen, toch? Misschien. Maar je bent echt geen loser als je er niet fitter, sterker of slimmer uit bent gekomen.

Tijdens het begin van de lockdown zag je het overal voorbij komen, op sociale media, het nieuws en in elk tijdschrift: ‘Waarom je nú een nieuwe taal moet leren!’, ‘Ik heb nu eindelijk tijd voor mijn juice cleanse!’. En natuurlijk: het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel tijdens een pandemie als gewoon, altijd. Daar is Care4Corona ook voor bedoeld: in een zware tijd zoals dit wat aandacht te besteden aan mentale en fysieke balans, zodat een gebeurtenis zoals de coronacrisis ons niet volledig de bocht uit laat vliegen.

Nuance

Toch vind ik het belangrijk om daar enige nuance in aan te brengen. Om me heen, in het ‘echt’ en in mijn online-omgeving, heb ik een soort piek in de hype over het trainen, diëten en zo ongeveer compulsief mediteren gezien. Alsof je een mislukkeling bent als je wat kilootjes aankomt van het thuiszitten, of als je stress- en angstgevoelens ervaart. Dit moet allemaal zo snel mogelijk worden opgelost, al dan niet voorkomen worden.

Geen wedstrijd

Een gezonde leefstijl is een goede basis die je kan helpen om veerkrachtig te zijn in moeilijke situaties. Het is dan ook nooit slecht om bepaalde dingen in acht te nemen zoals slaap, voeding, beweging en ontspanning. Het is alleen geen wedstrijd. Voor de meeste mensen is de coronapandemie de heftigste periode die ze mee hebben gemaakt in hun leven. De meesten van ons hebben (gelukkig!) geen ervaring met oorlog, hongersnood of natuurrampen. De lockdown, en de ernst van de weerslag die dit op ons als mensen gehad heeft en zal hebben, moet niet worden onderschat.

Dit is een moeilijke tijd

Tijdens zo’n heftige periode is het absoluut belangrijk om te erkennen dat je ook slechte dagen hebt. Dagen waarop je baalt en je eenzaam voelt, en dagen waarop je eetpatroon misschien bestaat uit chips en koekjes. Een uiterst belangrijk onderdeel van goed voor jezelf zorgen is jezelf deze dingen niet kwalijk nemen. Zelfcompassie voor hoe uitdagend deze tijd is voor iedereen (op z’n eigen manier) is zeker niet misplaatst.

Zorgeloos leven

Soms ben je er gewoon klaar mee. Dan wil je het liefst terug naar je normale leven, zonder rare ontwijk-dansjes op straat en extreem droge handen. Een zorgeloos leven (ha! als je dat eens tegen jezelf had gezegd drie maanden geleden), een tijd waarin we niet schrokken van onszelf omdat we ineens last hebben van een soort smetvrees.

Psychisch zwaar

De stress van opgesloten zitten in een huis, eenzaamheid, financiële zorgen en een algeheel apocalyptisch gevoel is niet iets om makkelijk over te doen. Deze stress is reëel en hoef je niet te verbergen omdat je Instagram/facebook/WhatsApp groep vol staat met hardlopers, fietsers en yogi’s, die veel vrolijker lijken te zijn dan jij. Sommige mensen zullen hier meer last van hebben dan anderen. Zeker als je voor lockdown al een kwetsbaardere mentale gezondheid had, is het mogelijk dat je klachten erger zijn geworden of dat ze terug zijn gekomen.

Niet altijd sterk

Het is belangrijk om erbij stil te staan dat je niet de enige bent die dit ervaart, al vinden verschillende mensen natuurlijk verschillende dingen extra zwaar. Veel mensen delen hun moeilijke momenten niet op sociale media, en ook niet in het echt. We worden opgevoed met het idee dat we sterk en positief moeten zijn, terwijl dit echt niet altijd kan of nodig is.

Opgelucht versus verdrietig

En ja: natuurlijk, voor sommige mensen heeft de lockdown juist een positief effect gehad. Misschien kon je eindelijk een keer veel tijd doorbrengen met je gezin of kon je helemaal niet werken, maar was je juist heel erg toe aan een rustmoment. De één was misschien opgelucht dat alle grote sociale evenementen niet meer doorgingen, terwijl een ander er juist ontzettend verdrietig van werd. Of misschien vind je sommige dingen héél fijn, terwijl andere dingen voor jou persoonlijk echt vreselijk zijn.

Iedereen is anders

Ook het erkennen van deze gevoelens is belangrijk, zolang je je er maar niet schuldig over gaat voelen of jezelf te veel vergelijkt met anderen. Het is normaal dat iedereen anders omgaat met zo’n ingrijpende gebeurtenis en het belangrijkste is dat jij kan doen waar je je het best bij voelt. Erken je persoonlijke geschiedenis en daarmee ook waar je sterker van bent geworden én waar je kwetsbaarheden zitten.

Zelfcompassie

Een mooie uitspraak vind ik altijd ‘You can’t hate your body into healing’. Je kan jezelf niet forceren je beter te voelen of gevoelens onderdrukken of negeren. Als je dat te vaak doet, komen ze keihard terug om hun gelijk te halen. Als iets kut is, is het kut. Het enige wat je op een moeilijk moment kunt doen is je gevoelens erkennen en accepteren. Je schuldig voelen of jezelf vergelijken met anderen heeft gewoonweg geen zin. Daarom (hopelijk) naar het einde van de lockdown toe dit pleidooi voor zelfcompassie. Hieronder nog wat praktische tips:

  • Accepteer gevoelens zoals ze komen (en gaan), je helpt jezelf echt niet door jezelf af te rekenen op een gevoel of je schuldig voelen.
  • Práát met iemand over hoe je je voelt, je zult zien dat anderen echt niet alleen maar vrolijk zijn of alles goed doen. Steek elkaar een hart onder de riem.
  • Vergelijk niet jezelf zomaar met een ander, iedereen is anders en vindt daarom andere dingen moeilijk en makkelijk.
  • Gun jezelf een rotdag, een rotweek of gewoon een hele rotlockdown. Er komen weer andere tijden, als het niet gaat, dan gaat het niet.
  • Vraag om hulp als je dat nodig hebt. Je hoeft je niet altijd groot te houden als het niet goed gaat, kijk bijvoorbeeld eens naar deze hulplijnen.

Hier vind je hulplijnen voor psychische nood en bijvoorbeeld eenzaamheid.

Comments to: Een ode aan zelfcompassie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.