Samengestelde gezinnen hebben het net nog iets moeilijker dan andere gezinnen nu plotseling iedereen bovenop elkaar zit. Ex-partners, nieuwe partners, eigen versus andermans kinderen, en voldoende tijd voor jezelf, de uitdaging is groot. En de situatie vaak explosief. Zo voorkom je dat het escaleert.

Ken je hem nog, de pan die iedereen in de jaren tachtig moest hebben? Tefal bracht ze aan de man met de slogan

‘Wie is nu nog bang voor de snelkookpan?’

Het antwoord daarop kreeg ik gisteren van mijn cliënten.

Neem het samengestelde gezin dat net een maand vóór de uitbraak van het coronavirus is gaan samenwonen. Op mijn vraag hoe het hen de afgelopen tijd was vergaan, antwoordden zij in koor: ‘Het lijkt wel een snelkookpan! De druk loopt enorm snel op. We zitten bovenop elkaar. Iedereen zoekt zijn plek, of beter gezegd, een uitweg, en weet deze niet te vinden. Het gevolg is dat we botsen, de spanning voelen oplopen. Wij als volwassenen proberen de moed erin te houden terwijl de kinderen steeds kinderachtiger gedrag gaan vertonen.’

Naast (thuis)werk (als dat er nog is), kinderen aansporen zich dagelijks met ‘online’ school bezig te houden, je liefdesrelatie fris en fruitig houden, het huishouden bestieren en het hoofd bieden aan alle veranderingen die de uitbraak van het coronavirus met zich meebrengt, komen daar bij het samengestelde gezin nog de extra factoren ‘ex-partners’ en ‘de huidige partner’ bij.

Nu weet ik niet of snelkookpannen snel ontploffen – vast niet – maar als kind was ik daar bang voor. Wat ik zeker weet is dat een samengesteld gezin wel redelijk explosief kan zijn. De vonken kunnen er goed vanaf slaan. Maar daar ben ik dan weer niet zo bang voor, daar weet ik namelijk wél het een en ander van.

Daarom deze tips, speciaal voor de samengestelde gezinnen in corona-tijd.

Hoe maak je het leven in je samengestelde gezin dragelijk in coronatijd?

1. Structuur en balans in het (samengestelde) gezin zorgen voor minder fricties

Structuur geeft houvast en geeft een doel aan de dag. Daardoor blijf je beter in balans. Structuur in je gezinsleven houden, maakt dat iedereen weet wat er van hem verwacht wordt. Bepaal samen hoe die structuur eruit moet zien. Denk bijvoorbeeld aan duidelijkheid over wanneer kinderen hun schoolwerk doen. Wanneer jij zelf aan het werk bent en even niet gestoord moet worden. En wie welk taakje in huis doet. Duidelijkheid hierover zorgt er voor dat er minder gediscussieerd hoeft te worden, dus minder gelegenheid voor onenigheid en frictie.

2. Creëer momenten voor jezelf en voor elkaar

Een goede balans vinden tussen samen zijn en tijd voor jezelf hebben is ook voor iedereen in deze situatie belangrijk. Zeker wanneer je als gezin vaak en veel bij elkaar bent. In het samengesteld gezin komt daar het verschil tussen bloedband en stiefband nog bovenop.

Dit houdt in dat je van je eigen kinderen veel meer kunt verdragen dan van de kinderen van de ander. En als je zelf geen kinderen hebt, maar je geliefde wel, dan speelt hetzelfde. Biologische ouders hebben lang niet altijd door hoe onuitputtelijk verdraagzaam ze zijn tegenover hun kinderen. En hoe grensoverschrijdend dit voor de stiefouder kan zijn.

Alle ideaalbeelden van dat vrolijk lachende, samengestelde groepje mogen overboord. Je hoeft het niet altijd leuk met elkaar te hebben en je mag af en toe vluchten. Verlaat het pand als het je even te veel wordt. Maak een stevige wandeling. Bel met een vriend of vriendin en maak je hoofd leeg. En voor wie niet naar buiten wil, verklaar de slaapkamer tijdelijk tot eigen terrein. Daarnaast geldt ook: laad jezelf regelmatig op. Doe dit samen met je geliefde of even helemaal alleen. De vraag is niet of het mag. Het moet.

3. De biologische ouder is de hoofdopvoed(st)er van zijn/haar eigen kinderen

Sowieso een belangrijk gegeven in een samengesteld gezin, echter in coronatijd cruciaal om voor ogen te houden: jij voedt jouw kinderen op, je huidige partner je stiefkinderen. Maar je steunt elkaar daar wel in. In de uitvoering betekent dit bijvoorbeeld dat de nieuwe leefregels die de volwassenen (ouder en stiefouder) zijn overeengekomen, gezamenlijk aan alle gezinsleden worden verteld.

Vervolgens houden de ouder en de stiefouder gezamenlijk toezicht op het naleven ervan, en zal de biologische ouder zijn/haar eigen kinderen erop aanspreken als de leefregels (herhaaldelijk) niet worden nageleefd.

4. Ouder en stiefouder bepalen wat er in hun samengestelde gezin gebeurt

Binnen sommige (best veel) samengestelde gezinnen is de trekkracht van ex-partners sterk. Waarmee ik bedoel dat ex-partners nog erg bepalend willen zijn in hoe het er in het nieuwe gezin aan toe gaat. Ook in deze tijd zal dit de kop opsteken. Want hoe je omgaat met preventieve maatregelen rondom het virus zal voor iedereen verschillend zijn. En dus aanleiding voor onenigheid met ex-partners.

Stap 1. Maak eerst met je huidige partner afspraken over hoe je binnen het samengestelde gezin om wilt gaan met deze maatregelen en welke regels er bij jullie thuis zullen gelden.

Stap 2. Deel dit met de andere ouder (ex-partner) en vraag naar hoe de ex-partner(s) hier in hun gezinssituatie mee omgaan. Onderzoek of je op één lijn kunt komen. Lukt dit niet, verzoek dan in ieder geval elkaars aanpak te respecteren.

NB Houd kinderen buiten deze gesprekken!

Kom je er met de ex-partner(s) niet uit, dan kan in een uiterste geval de oplossing zijn de kinderen gedurende deze periode bij één van de ouders te laten verblijven. Zorg er dan wel voor dat er via telefoon dan wel via Skype o.i.d. contact blijft met de andere ouder(s).

Het is alle zeilen bijzetten in deze tijd, en voor samengestelde gezinnen werken de thuisquarantaine en alle opgelegde beperkingen waarschijnlijk nog wat zwaarder door dan bij niet-samengestelde gezinnen, dus: zet hem op!

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.