Zeker in deze periode is een goede (mentale) gezondheid van essentieel belang. Het zorgt ervoor dat je beter kan omgaan met alle onzekerheid en veranderingen die deze crisis nu eenmaal met zich meebrengt. Goed voor jezelf zorgen vergroot je mentale weerbaarheid, en ondersteunt je weerstand. Goed voor jezelf zorgen betekent onder meer zorgen voor een goede nachtrust. Hierbij enkele simpele tips.

Zoals we allemaal waarschijnlijk wel weten, is slaap van groot belang om je mentaal en fysiek fit te blijven voelen. Het is belangrijk voor concentratie, voor het reguleren en het verwerken van emoties en om te herstellen van inspanning en stress. Een goede nachtrust kan bijdragen aan het verlichten van deze coronatijd.

  1. Pas een slaaphygiëne toe: Als je moeite hebt met in slaap te komen is het een idee om een ‘slaaphygiëne’ in te voeren. Dat staat voor een beleid waarmee je bewust toewerkt naar het moment om te gaan slapen. Dit houdt in dat je vanaf ongeveer een uur voordat je naar bed gaat geen tv meer kijkt en je telefoon weglegt. Je kan de lichten dimmen en een kopje thee drinken, een gesprek voeren of een boek lezen. Het idee is dat lichaam en geest hierdoor alvast tot rust komen, zodat je gemakkelijker in slaap komt.
  2. Houdt vaste tijden aan waarop je naar bed gaat en opstaat.
    Een vast slaapritme is goed voor de slaapkwaliteit en maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen. Gemiddeld gezien hebben we 7 tot 9 uur slaap nodig. Probeer genoeg te slapen, maar ook niet teveel. De meeste mensen weten wel hoeveel slaap ze ongeveer nodig hebben om zich uitgerust te voelen. Pas de tijden die je naar bed wil gaan en opstaan hierop aan. Reken in deze periode een half uurtje extra om jezelf wat tijd te geven om in slaap te komen, of een keertje wakker te worden in de nacht zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je te kort slaapt.
  3. Doe een ademhalingsoefening. Als het je niet lukt in slaap te vallen, kan een ademhalingsoefening helpen. Een voorbeeld van zo’n oefening is: 4 tellen inademen, 7 tellen je adem vasthouden en 8 tellen uitademen. Doe dat ongeveer 5x. Een ander voorbeeld is langzaam inademen naar je buik en dan nog langzamer uitademen. Tel elke uitademing, en probeer tot 100 te komen. De eerste die dit lukt krijgt een prijs!
  4. Voorkom piekeren. Wat als je wel inslaapt, maar ’s nachts wakker wordt en begint te piekeren? Lees hiervoor de tips van Catelijne Elzes.
    Vergeet niet dat het tips zijn en geen regels, het is geen dwingend voorschrift. Gebruik wat voor jou goed voelt, of voor jou van nut is.
Comments to: Een goede nachtrust is belangrijk om fit en gezond te blijven. 4 tips.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.