Door de corona-crisis ligt een groot deel van de economie stil. De horeca, de entertainmentindustrie, ZZP’ers, eigenlijk wordt iedereen direct dan wel indirect geraakt. En wat de financiële gevolgen op langere termijn zijn is ongewis. Dit alles kan leiden tot stress, zorgen, en ook schaamte en daardoor eenzaamheid.

Het hebben van financiële problemen heeft grote impact op mensen. In de eerste plaats raakt het onze oerbehoefte aan veiligheid: overleef ik deze situatie? Kan ik in mijn huis blijven wonen? Kan ik mijn kinderen nog normaal te eten geven? Kunnen wij ons leven op de huidige wijze voortzetten of moeten we ingrijpende maatregelen nemen? En hoe zit het met mijn pensioen? Zeker als je spaargeld had geïnvesteerd in aandelen, is het schokkend als daar nu een groot deel van in rook is opgegaan.

Schaamte

Als de problemen inderdaad groot zijn, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk aan de bel trekt en hulp zoekt. Maar een bijkomend gegeven bij financiële problemen is vaak dat mensen zich er voor schamen. Schaamte is een emotie die als functie heeft om je te conformeren aan de norm. Wanneer je niet voor je zelf kan zorgen heb je het gevoel niet te voldoen aan die norm. De schaamte die we daardoor voelen belemmert ons hulp te vragen. Dat houdt de problemen in stand of verergert ze zelfs.

Reality check

Hoe overkomen we die schaamte? Vaak helpt het al als je nadenkt over wat jij zou doen als een bekende van je bij jou zou aankloppen voor financiële hulp. Zou je diegene dan afwijzen? Grote kans dat je eigen reactie niet overeenkomt met je voorstelling van hoe anderen zullen reageren. Zeker als het zorgen betreft, maken we problemen vaak groter dan ze zijn. Het scheelt veel als je een reality check doet: hoe terecht zijn je zorgen? Als je alles op een rijtje zet, valt het misschien toch wel mee. Dat besef lucht vaak enorm op.

Buffer

Voor zo’n reality check is het dus van belang dat je goed inzicht krijgt in je financiële situatie. Maak een overzicht. Komt er nog iets binnen? Zo ja, hoeveel? Wat zijn je vaste lasten? Wat kun je opgeven? Heb je een buffer waar je voorlopig op kan teren? Bereken hoe groot je wekelijkse budget is, en stem daar vervolgens je uitgaven op af. En kun je misschien aanspraak maken op overheidssteun? Vind je dit alles lastige materie? Vraag een familielid of vriend die je vertrouwt, om je hierbij te helpen. Nogmaals: als iemand jou om hulp zou vragen, zou jij dat waarschijnlijk ook graag geven.

Financiële hulpbronnen

Als je geen spaarpot hebt, kun je verschillende dingen doen:

  • Kijk eerst of de overheid wat voor je kan betekenen. Op de website van het Nibud is een overzicht opgenomen van de noodregelingen die de overheid heeft aangekondigd. Mocht je er niet uitkomen, schakel dan hulp in van derden, zoals een familielid of kennis.
  • Contacteer je bank om te kijken wat zij voor je kunnen betekenen. De eerste banken hebben al aangegeven soepel om te gaan met betalingsproblemen van hypotheken.
  • Mogelijk lukt het om minder uit te geven in deze periode. Maak een onderscheid tussen de eerste levensbehoeften en de dingen de je misschien wel even kunt missen. Er staan veel besparingstips op internet, bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond en op de website van het Nibud.
  • Wees creatief met geld verdienen. Lukt het niet om met je huidige baan aan de slag te gaan in deze crisis? Wellicht kan je op kinderen passen met ouders in de zorg. Of kan je online (bij)lesgeven. Daarnaast zijn ze er nu veel mensen nodig in de zorg. Supermarkten draaien op volle toeren, dus wellicht hebben ze daar meer mensen nodig. En bezorgdiensten zoals UberEats en Deliveroo lopen ook hard.
  • Vraag hulp aan familie en/of vrienden. In deze crisis is het belangrijk om voor elkaar te zorgen en iedereen kan begrijpen dat het nu voor sommigen een financieel een moeilijke tijd is.

Lukt het niet om de stress weg te nemen? Kijk dan naar “Zo verminder je angst en stress in tijden van corona” en naar “5 tips tegen stress en angstgevoelens”.

Comments to: Hoe ga je om met de financiële gevolgen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.