Tips & tricks voor een geslaagde staycation met kinderen

Het ziet er naar uit dat we door de coronacrisis tijdens de zomervakantie niet weg kunnen. In elk geval niet naar die favoriete vakantiebestemming in het buitenland. Een zogenaamde staycation is ons lot. Met kleine kinderen kan dat een behoorlijke opgave zijn. Maar gelukkig kun je van alles doen om het toch leuk te hebben. En alsnog een echt vakantiegevoel te krijgen.

Tips voor buiten

 • Tent: Zet voor een echt ‘staycation’ gevoel een tent op in de tuin voor de kinderen en laat ze daar slapen. Buiten slapen is een spannend avontuur. Doe zoveel mogelijk alsof ze op een camping staan, dus alles speelt zich buiten het huis af. Daar wordt gegeten en gedronken. Ze mogen wel even met een wc-rol onder de arm naar binnen. En voor (kort) douchen krijgen ze een muntje. Laat de kinderen ook een vakantiekaart naar opa en oma sturen voor het ultieme vakantiegevoel.
 • Zwemparadijs: Bij zomerse temperaturen creëer je je eigen zwemparadijs in de tuin of op je balkon met een opblaasbadje, ligstoelen, parasols en opblaasdieren. Pak helemaal uit met accessoires om dat zomerse gevoel te krijgen. Dus het drankje komt in een cocktailglas. En wie ’s ochtends als eerste op is, legt snel een handdoek op zijn favoriete ligplaats.
 • Hut: Laat de kinderen een grote hut bouwen in je tuin of ergens in de buurt. Ze sprokkelen hout in de buurt, kijken of er nog thuis bruikbare spullen zijn. Hier zijn ze zo dagen mee zoet. Laat ze vervolgens de hut leuk inrichten, zodat het echt een tweede huisje wordt. Breng eten en drinken naar de hut voor het optimale vakantiehuisjes gevoel. Zij blij, jij blij!
 • Huizenruil: Verandering van omgeving doet wonderen. Misschien is er nog een vakantiehuisje in Nederland te vinden. Of kijk met goede vrienden of familie of je een paar dagen van huis kunt ruilen. Je bent er echt even uit als je in een ander huis bent, en daar in de buurt kunt wandelen en fietsen.
 • Bootje: Een bootje huren mag, zolang je alleen met je eigen gezin vaart. Op het water voel je je vrij. Lekker dobberend op het water kom je helemaal tot rust. Even zwemmen geeft altijd een verfrissend gevoel. En denk aan wat lekkers te eten en drinken voor onderweg.
 • Op pad: Maak een fietstocht of wandeling in de omgeving, check vooraf waar een ijssalon zit die open is. Met zo’n beloning in het vooruitzicht, krijg je de kinderen tenminste zonder al te veel mokken mee.
 • Sportdag: Organiseer een sportdag in de tuin of op een grasveld in de buurt. Met oer-Hollandse spelletjes als zaklopen of een eierrace. Je kunt een stempelkaart maken waar alle activiteiten opstaan. En je begint natuurlijk met een warming-up op muziek. De kinderen mogen weer samen spelen. De volwassenen kunnen op gepaste afstand samen koffiedrinken.

Tips voor binnen

 • Maak zelf een tent: Is het slecht weer of heb je geen tuin of balkon? Ook in je woonkamer kun je een tent opzetten! Ze kunnen ook zelf een tentmaken van oude lakens en met textielstiften erop tekenen. Het gaat er bij kinderen vooral om dat het eens anders dan anders is. Niet in je eigen bed slapen, maar in de woonkamer is al een avontuur.
 • Thuis uit eten: Uit eten in jeeigen restaurant: de kinderen bedenken het menu, maken de menukaart, doen boodschappen, dekken de tafel, koken én bedienen! Met een beetje hulp kunnen ze al van alles. En ze leren er ook nog wat van..
 • Sterrenchefs: Met oudere kinderen kun je de lat wat hoger leggen: in een mand stop je kaarten met thema’s waaraan de maaltijd moet voldoen. Denk aan landen zoals: Italiaans, Chinees of Amerikaans. Of aan iets geks, zoals een vliegtuigmaaltijd. Dat laatste kan op 2 niveaus: een simpele maaltijd voor economy class en een luxere uitvoering voor first class (die mogen ook op de beste plek zitten natuurlijk!).
 • Indoorsport: Bij slecht weer kun je ook binnen een sportparcours doen. Geef ze opdrachten waarbij ze bijvoorbeeld de trap op en neer moeten rennen. Of maak een eigen ganzenbord met opdrachten per vakje: zoals hinkelen, sit-ups of push-ups.
 • Grabbelmand: Maak een mand met activiteiten waar kinderen een kaartje uit mogen trekken. Elke dag bepaalt zo iemand anders wat jullie gaan doen. Activiteiten kunnen van alles zijn zoals een bordspel, sjoelen of zelf pizza maken.
 • Fotowedstrijd: Volg een online fotocursus en hou je eigen fotowedstrijd met je gezin. Of doe mee met die van Care4Corona.

Haal het museum in huis

 • Bij hetVan Goghmuseum in Amsterdam kun je online kennis maken met Vincent van Gogh. Kinderen kunnen kleurplaten downloaden en hun eigen Van Gogh meesterwerk maken. Volg online teken- en schildertips via YouTube en er is divers filmmateriaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar over het leven van Vincent van Gogh.
 • Bij het Online Rijksmuseum voor familieskunnen de kinderen lekker zelf aan de slag met de tekentips of met een kleurplaat. Er zijn kijk- en doe tips bij de online collectie. De workshops die je normaal gesproken in het Rijksmuseum kunt volgen, zijn nu via kleurplaten en tekentips online te volgen.
 • Ontdek thuis de wereld om je heen met hetthuismuseum van NEMO. De website van NEMO staat boordevol leuke weetjes en experimenten die je thuis kunt lezen en doen. Maak zelf een hagelslagzuiger of een bruisbal, wek energie op uit citroenen, meet je reactiesnelheid of film een slow motion. Met het thuismuseum van NEMO kun je zo hele dagen vullen.

Online naar de dierentuin

 • Op de website“ondertussen in Blijdorp” volg je het wel en wee van de dieren in de dierentuin Blijdorp in Rotterdam. Snuffel in de dierendossiers, gluur via webcams bij de verschillende dieren in de dierentuin. Of maak een virtuele wandeling door de dierentuin met Google Street View.  
 • OokBurgers Zoo ontdek je vanuit je huiskamer. Breng een bezoek aan Burgers Zoo met een virtual reality bril en zwem in de oceaan of neem een kijkje in het kraamverblijf van het aardvarkenjong. Ontdek de safarivlakte, ga de bush in en kijk hoe de panters te eten krijgen.
 • Op hetYouTube kanaal van Safaripark Beekse Bergen kun je de autosafari digitaal beleven. Speciaal voor alle thuisblijvers is er een rondje met de zebra-auto door het hele park gefilmd. Elke dinsdag en donderdag plaatst het safaripark video’s online. “In de ochtend krijgen de kinderen dan een opdracht. En in de middag keert de ranger terug om het uit te leggen.”
Comments to: Hoe komen we straks de zomervakantie door?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.