Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn veel afspraken met de huisarts uitgesteld en kwamen mensen met niet corona-gerelateerde klachten veel minder naar de huisarts en spoedeisende hulp. Het is van groot belang dat de reguliere huisartsenzorg weer op gang komt. Maar veel mensen weten niet wat nu kan en mag. Huisarts Carine de Boer geeft graag meer duidelijkheid.

Volgens de minister-president moet de weg naar het nieuwe normaal via drie ankerpunten gaan: 1. Capaciteit van de zorg, 2. Beschermen van onze kwetsbare mensen en 3. Zicht op en inzicht in de verspreiding van het virus. Het weer opstarten van de reguliere huisartsenzorg is hier een belangrijk onderdeel van. Maar alles weer oppakken zoals we gewend waren kan ook nog niet. Sinds afgelopen week zijn er nieuwe richtlijnen voor hoe huisartsen dit moeten aanpakken, en dus ook wat patiënten het beste kunnen doen om toch goed geholpen te worden.

Kijk eerst online: Maak je je zorgen of heb je vragen over je gezondheid of die van een huisgenoot of kind? Kijk eerst eens even op Thuisarts.nl te kijken. Deze site van het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft over heel veel klachten informatie en kan je ook vertellen wanneer het nodig is om contact op te nemen met je huisarts of specialist.

Bellen mag altijd: Twijfel je over de informatie die je vindt? Neemt die de zorgen die je hebt niet weg? Of verergeren de klachten die er zijn gaandeweg? Je mag altijd bellen of online vragen stellen. De huisartsen roepen dan ook op om niet uit angst voor corona geen contact op te nemen. De reguliere zorg voor patiënten gaat gewoon door.

Kom niet spontaan naar de praktijk: Voor sommige mensen kan het risicovol zijn om in contact te komen met anderen, bijvoorbeeld als ze een kwetsbare gezondheid hebben. Het is dan niet verstandig om naar de huisartsenpraktijk toe te gaan. Of dat de huisarts naar een patiënt toe gaat. Het is daarom belangrijk om niet spontaan langs te gaan, maar eerst telefonisch of online contact op te nemen. Zo kan in overleg met de assistente en/of de arts besloten worden hoe de zorg zo veilig mogelijk kan plaatsvinden. Bijvoorbeeld door telefonisch contact of via beeldbellen.

De huisarts zorgt voor veiligheid: Als blijkt dat je toch naar de praktijk moet komen, of dat de huisarts langs moet komen, wees dan niet bang dat het gevaarlijk is. De huisartsen nemen alle maatregelen om ervoor te zorgen dat je geen risico op besmetting loopt. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat een patiënt niet dichtbij iemand komt die (mogelijk) corona heeft. Ook als een huisarts naar iemand toe moet komen neemt deze maatregelen om besmetting te voorkomen.

Soms is uitstel niet te voorkomen: Sommige mensen hebben regelmatige controles nodig van de huisarts of praktijkondersteuner. Door corona worden ook veel van deze afspraken uitgesteld. Er wordt gekeken naar hoe deze zorg zo goed mogelijk (online) voortgezet kan worden. De nieuwe richtlijnen betekenen wel dat huisartsen in sommige gevallen terughoudender zullen zijn met het uitvoeren van behandelingen die niet direct nodig zijn. Dit heeft te maken met risico’s voor de arts en patiënt, sommige behandelingen maken de kans dat het virus wordt overgedragen bijvoorbeeld groter. Vertrouw erop dat de beslissing altijd wel overgewogen wordt gemaakt.

Voor huisartsenzorg tijden de coronacrisis geldt dus:

  • Maak je je zorgen over je gezondheid? Heb je klachten? Kijk op Thuisarts.nl of u er zelf iets aan kunt doen.
  • Op Thuisarts staat vaak ook wanneer je je huisarts of specialist beter kunt bellen.  
  • Bel of zoek gerust contact via internet of e-mail je huisarts of specialist bij klachten. Dat blijft belangrijk, ook in deze coronatijd.
  • Kom niet zomaar naar de praktijk zonder eerst overlegd te hebben met de assistent.
  • Bij spoed en levensbedreigende situaties: bel 112.
Comments to: Huisartsenzorg in coronatijd

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.