Drie maanden coronatijd. Hoe staan we ervoor? Heeft het ons extra weerbaarder gemaakt? En kunnen we wel omgaan met een ‘nieuw normaal’? Of zijn we stiekem toch blijven hangen in onze oude gewoontes en regelmaat? Journalist Liesbeth Chamuleau ontdekt dat het geheim schuilt in het doorbreken van routines.

Toen de intelligente lockdown werd aangekondigd, moest ik, net als vele anderen, even terugschakelen. Terug naar een acceptabel tempo waarin ik gestaag vooruit bleef gaan, of misschien zelfs bijna stilstond. Lastig vond ik het. Als je eenmaal gewend bent aan een bepaalde snelheid, lijkt elk ander tempo je uit balans te halen. Vergelijk het met fietsen. Als je te langzaam gaat, val je om. En omvallen is echt het laatste wat we willen in deze coronatijd.

Aanpassingsvermogen

Ik zocht dus naar een nieuwe modus en stuitte op een bepaald moment op Darwins uitspraak dat niet de sterksten en de slimsten overleven maar juist diegenen die zich het best kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. In je aanpassingsvermogen schuilt je weerbaarheid. Dat klonk als een plausibele oplossing voor de coronatijd. Waar ik aan het begin nog de mazen in het net opzocht om vooral toch alles te blijven doen zoals ik gepland had, besloot ik om mee te bewegen. Ik was benieuwd of ik inderdaad in staat ben om me aan te passen.

Routines doorbreken

Kan ik accepteren dat ik even geen strakke deadlines heb en geen vastomlijnde opdrachten? Lukt het me om niet te lang stil te staan bij wat er niet kan, maar te kijken wat er wel kan? Kan ik zelf nieuwe kansen creëren? Ook als die me in eerste instantie niets opleveren?

Natuurlijk kan ik dat, denk ik. Ik houd niet eens van routine. En dan kom ik er langzaamaan achter dat ook ik boordevol routines zit, die ik stiekem toch wel mis of zelfs nodig heb om productief te blijven. Waarom zou ik vandaag heel hard werken als ik dat ook morgen kan doen? En voor ik het weet is er een maand voorbij en heb ik zelfs de makkelijkste to-do’s niet van mijn lijstje af kunnen strepen.

Uit mijn comfortzone

Gelukkig heb ik alle tijd om te sporten. Maar, besef ik, ook dat valt onder mijn routine-activiteiten. Als ik mee wil veranderen, zal ik mijn dagelijkse routines en doelen moeten bijstellen. Zo besluit ik mijn regelmatige duurloopsessies te doorbreken met intervaltrainingen. Niet omdat ik dat leuk vind maar om uit mijn comfortzone te stappen. En straks, na corona, een snellere marathontijd te kunnen neerzetten dan ervoor.

Zolang je in beweging blijft, kom je vooruit. En zolang je vooruit blijft gaan, komen er nieuwe kansen op je pad. Dat gebeurt gewoon. Daar hoef je niets voor te doen, je moet er alleen voor openstaan. Anders zie je ze niet.

Comments to: ‘In je aanpassingsvermogen schuilt je weerbaarheid’

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.