Ik heb een keer een burn-out gehad. En een hele goeie ook. En toen ik eindelijk omviel, schreef een collega van me… oh gelukkig, ik dacht al dat je ‘Superwoman’ was. Nu ben ik dat natuurlijk ook, daarover valt niet te twisten ;-). Maar ja jongens, Superwoman kan ook omvallen. Superman trouwens ook! Dit stuk is voor alle Superwomen en Supermen in coronatijd. Het maakt niet uit in welke hoedanigheid, samen met iemand of als single, mét of zonder Superkids.

Alles-in-1

Super zijn we natuurlijk altijd. Alleen de laatste tijd komt daar het component ‘Alles-in-1’ bij. We zijn gewend alle ballen in de lucht te houden, alleen: niet allemaal tegelijk. En vooral dat laatste daar wil het op het moment nog wel eens misgaan. Alles-in-1 dat is het namelijk vaak nét niet. Momenteel red ik het bijvoorbeeld nét niet om me lekker te functioneren in mijn rol als moeder, ik voel me steeds nét niet lekker presteren in mijn werk, ik voel me ook nét niet goed gaan op relatievlak en ik ben ook nét niet die leuke attente vriendin/zus/dochter/buurvrouw die ik normaal gesproken ben, of in ieder geval probeer te zijn. Doordat de grenzen tussen werk, relatie, moederschap en mijzelf vervagen nu ik vooral thuis ben, sta ik 24/7 aan. Dit veroorzaakt onrust en maakt dat het me nauwelijks lukt te focussen, los te laten en te ontspannen.

‘Over Spanning’

Ik heb me er echt geprobeerd aan te houden hè, aan al die goede adviezen. Ook die wij op deze website allemaal aan jullie voorleggen. Stuk voor stuk adviezen die niet zomaar uit de lucht zijn komen vallen, maar gebaseerd op ervaring, wetenschappelijk bewezen methodes, enzovoorts. En dan heb ik er daarnaast ook nog voor geleerd en heel veel over gelezen… en toch is ‘ie erin geslopen: die tinteling in mijn vingers, die ‘rush’ stand als ik in bed lig en zou moeten ontspannen, dat sluimerende hoofdpijntje, en die idiote dromen. En als ik heel eerlijk ben, ben ik ook al veel vaker dan gebruikelijk en met een grotere intensiteit boos geworden hier in huis. Deze voortekenen lieten bij mij het alarm voor ‘over spanning’ afgaan, ik herkende het. Superwoman moet een stapje terug, geen tweede burn-out voor mij!

Tot hier en niet verder!

En dat geldt voor alle Superwomen en Supermen. Ik ben niet de enige, en jullie ook niet, want de kranten schrijven er inmiddels ook al over én in mijn praktijk heb ik momenteel ook diverse mensen die, soms met enige schaamte, bovenstaande taferelen opbiechten. Daarom zeg ik: Tot hier en niet verder. Immers, in het vóór-corona-tijdperk waren er al genoeg mensen met een burn-out. Daar hebben we van geleerd. Toch?

Wat dan wel?

Herken je je in bovenstaand verhaal? Herzie je dagindeling dan en maak een nieuw plan voor de komende tijd. We moeten nog even door op deze manier, dat is iets waar we als individu niets aan kunnen veranderen. Maar hoe dan? Ik kan alleen zeggen wat voor mij werkt:

  1. ‘Leven in vertraging’: dat houdt in dat ik als ik wakker word eerst bewust voel hoe ik me voel. Ik zorg ook dat ik wat eerder wakker wordt (gemaakt) zodat er geen druk staat op het begin van de dag. Haasten werkt niet voor mij.
  2. Het overzicht bewaren: ik bedenk wat ik die dag moet doen/zou willen doen, wat andere van mij verwachten, ik hoop een beeld te krijgen van wat de rest van het gezin moet doen en wie er met avondeten is. Vanaf daar start ik!
  3. Communiceren: Ik deel hoe mijn dag eruitziet en wat mijn gezinsleden van me kunnen verwachten. Zo komt niemand voor verrassingen te staan.
  4. Afbakenen: Als ik moet schrijven, staat mijn telefoon uit. Mijn mails check ik op gezette tijden, maar ik krijg geen bericht als ze binnenkomen. Dat leidt me te veel af. Ik lunch tussen de middag, niet achter mijn bureau of in mijn praktijk. Nee, ik lunch echt.
  5. Rust: ’s-Avonds, of het nu warm weer is of niet, dan moet ik in bad. Een vast ritueel, boek erbij, even niets, rust! En die rust is misschien wel het allerbelangrijkst. Want je bent pas echt een Superwoman of Superman als je in deze tijd overeind blijft.

Meer tips vind je op deze site én in bijgaande artikelen:

Thuiswerkers hebben meer stress dan normaal

Take care!

Jantien

Comments to: Over Superwomen en Supermen: 24/7 ‘aan’ in coronatijd

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.