Nu we allemaal thuis zitten kunnen we heel veel dingen waar we normaal gesproken plezier en geluk uit halen, niet doen. Zoals gezellig winkelen met een vriendin, of een naaste. Gelukkig kunnen we online ons hart ophalen. Op zich niets mis mee, maar hoeveel plezier brengt het je echt?

Geluk zit in kleine dingen. Zoals lekker even (online) winkelen, toch? Jezelf een cadeautje geven of, zoals ze dat in het Engels zo mooi noemen: ‘Retail Therapy’. Online winkelen gaat momenteel door het dak, niet alleen omdat mensen minder naar fysieke winkels gaan, maar ook om het plezier dat ze halen uit het doen van online aankopen.

Dopamine

Deels klopt het, shoppen geeft plezier. Want de aankoop van producten geeft ons een moment van genot. In het brein wordt dopamine afgegeven op het moment dat je iets nieuws koopt. Dopamine is de stof die ook vrijkomt als je eet, sport of seks hebt. Een prettig stofje dus, dat onderdeel is van het beloningssysteem in onze hersenen. Het is echter ook het stofje dat vrijkomt bij verslavingen, zoals aan gokken en cocaïne. Het probleem bij deze verslavingen, is dat de hersenen steeds minder gevoelig worden voor dopamine. Er is dus steeds méér nodig om zich ‘beloond’ te voelen.

Op zoek naar dat prettige gevoel

Dit risico ligt ook op de loer bij (internet)winkelen, zeker nu we wat minder lekker in ons vel zitten. De kans bestaat dat we op zoek gaan naar dat prettige gevoel dat we kregen bij een nieuwe aankoop, juist omdat er niet zoveel andere dingen zijn die ons blij maken. Het is niet zo dat je gelijk een shopverslaving hebt, maar het is wel goed om je bewust te zijn van dit proces.

Van korte duur

Ook is het goed om je af te vragen of het genotsgevoel door een aankoop werkelijk iets verandert als je je minder goed voelt. Net als bij een high van drugs of een orgasme, houdt het effect van dat dopamineshot maar eventjes aan. Genot is fijn en belangrijk, en moet zeker een onderdeel kunnen zijn van ieders’ leven. In een vervelende situatie zoals nu kan een leuke vondst in een online winkel zeker even verlichting geven. Maar dat gevoel is uiteindelijk van korte duur. Wat blijft is de rekening, en zeker als je steeds vaker online shopt, een negatief banksaldo.

Schuldgevoel

Het blijkt zelfs zo te zijn dat het genot dat je voelt bij een aankoop vooral komt door de voorpret van het doen van een aankoop. Als een product eenmaal gekocht is, is het plezier vaak weg en voelen mensen zich soms zelfs schuldig. Dit zie je ook bij het gebruik van verslavende middelen en gokken. Eigenlijk is het prettiger om op zoek te gaan naar een manier van genieten die ons op de langere termijn beter laat voelen. Een paar dingen die zouden kunnen helpen:

  • Praat er met anderen over als je je minder goed voelt, deel dat je de situatie naar en vervelend vindt. Sociale steun is een belangrijke bron van geluk. Zo merk je ook dat je niet alleen bent, iedereen heeft het nu op z’n eigen manier moeilijk. Zie ook de tips over verbindend communiceren.
  • Probeer regelmaat aan te brengen in je leven. Het lijkt saai, en dat is het misschien ook wel. Regelmaat en structuur zijn echter een van de belangrijkste manieren om het gevoel te hebben dat je grip hebt op je leven, en dit is erg belangrijk voor je gevoel van eigenwaarde. Hier vind je tips en een stappenplan voor meer structuur.
  • Beweeg! We hebben het écht nog niet te vaak gezegd, dus ga wandelen, sporten en bewegen. Het is bewezen dat sporten zelfs helpt wanneer je depressief bent. Beweging is heel erg belangrijk voor je mentale gezondheid: er komen heel veel prettige stofjes bij vrij én het is goed voor de gezondheid van je brein. Hier vind je meer informatie over bewegen en waarom het zo goed voor je is.
  • Let op je gezondheid: het nuttigen van alcohol of drugs of roken kan je stemming dus kortdurend verbeteren, maar geeft uiteindelijk geen langdurige oplossing. Gezond eten is ook belangrijk om je mentaal goed te voelen en je brein gezond te houden. In deze artikelen vind je informatie over voeding en alcohol.

En tot slot: geluk vind je echt in de kleine dingen. Probeer in het moment te zijn, en ga zo vaak mogelijk bij jezelf na of er op dat moment dingen zijn die jij goed of fijn vindt, of er dingen zijn waar je dankbaar voor bent. Kijk naar de vogels, de blauwe lucht. In het moment is eigenlijk altijd alles oké, dus als je daar kan blijven, ben jij oké.

Comments to: Psychologische valkuil: Online shoppen om je beter te voelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.