De gevolgen van corona houden onder meer in dat we veel niet mogen en kunnen doen. Dat kan veel boosheid teweegbrengen. Hoewel het goed is om die boosheid te uiten, zijn we daar vaak niet zo goed in. Waar komt dat door? En hoe worden we er beter in?

Laatst was ik op bezoek bij mijn familie. Ik vertelde daar aan mijn broertje dat ik als single mijn eigen zogeheten ‘covid crew’ had samengesteld. Een klein groepje mensen waar ik contact mee heb en die ik ook zie. Hij was verontwaardigd, boos en vond het onrechtvaardig. Hij had door de corona-uitbraak zijn reis door Azië moeten onderbreken, was halsoverkop terugkomen naar Nederland, en zit nu in quarantaine bij onze ouders. Hij ziet zijn vrienden alleen via videobellen. Hij houdt zich strikt aan alle voorschriften van het RIVM. Als hij dat niet zou doen dan is hij namelijk ook voor niets terugkomen, aldus zijn redenering.

Terechte boosheid

Toen mijn broertje hoorde dat ik het minder serieus nam dan hij met de voorschriften riep dat veel boosheid op. Hij was niet persé boos op mij maar vooral op dat *** virus, dat indirect zijn reis had verpest. Terechte boosheid, als je het mij vraagt. Maar hij had een manier gevonden om dat nog niet helemaal toe te laten: strikte quarantaine en de overtuiging dat iedereen het zo serieus nam als hij. Zo hoefde hij de boosheid niet te voelen. Ik denk dat er veel meer mensen zijn zoals hij, die het lastig vinden om de boosheid toe te laten. Terwijl het uiten ervan meestal heel functioneel is.

Overschreden grens

Boosheid is een sterke emotie die ons hart sneller doet pompen en onze spieren laat aanspannen. Het kan een immense krachtbron zijn die het heerlijk maakt om dingen kapot te gooien of met deuren te slaan. Voor veel mensen helpt het dan ook om die boosheid te uiten via een vechtsport zoals kickboksen. Boosheid heeft als functie om aan te geven dat een bepaalde grens is overschreden: je bent te kort gedaan of wordt niet gezien of gehoord. Boosheid kan ook betekenen dat er afgereageerd wordt op een onderliggende emotie zoals angst, machteloosheid, verdriet of eenzaamheid. Het kans soms makkelijker zijn om boos te worden dan het verdriet te voelen dat eronder zit.

Emotionele verwerking

Boosheid is onderdeel van onze emotionele verwerking. Het is de fase waar we doorheen moeten om van de verwachting (als iedereen zich strikt aan de regels houdt is het virus zo verdwenen) over te gaan naar de realiteit (niet iedereen neemt de richtlijnen zo serieus als ik, het gaat nog lang duren en mijn reis is voorbij). We zullen door die boosheid heen moeten, anders blijven we leven in een illusie. Het onderdrukken ervan, werkt averechts. Net als bij een hogedrukpan moet het eruit, anders ontploffen we. Het opkroppen van boosheid kan zelfs schadelijk zijn: het maakt je kwetsbaar voor ziektes en verzwakt je immuunsysteem. Ook kan het leiden tot prikkelbaarheid, frustratie en irritatie, wat mensen om je heen je niet in dankbaarheid zullen afnemen.

Vrije loop

Redenen zat dus om die boosheid de vrije loop te laten! Maar… makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn talloze redenen waarom we er niet bij kunnen. Boosheid kan iets zijn waar we ons voor schamen: we zijn niet gewend om voor ons zelf op te komen of vinden dat het niet past bij volwassen zijn. Of misschien zijn we bang de controle te verliezen. Maar we moeten ons realiseren dat boosheid een logische en gezonde emotie is die zeker passend is bij de onderdrukkende situatie waarin we door de coronacrisis zitten.

Oproepen

Gelukkig zijn er manieren om boosheid op te roepen. Bedenk bijvoorbeeld wat je allemaal niet meer kan en mag door het virus. De onzekerheid die het met zich meebrengt. Geannuleerde festivals/concerten/evenementen/vakanties. De baan die je kwijt bent geraakt. Je uitwonende kinderen die je nu minder ziet. Mensen die zich niet aan de regels houden. De beperkte controle die we hebben. Bedenk waar bij jou de boosheid zit. Voel je het? Goed. Nu moet het eruit, bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Sla met al je kracht op een boksbal. Heb je die niet? Wees creatief! Een voetbal met een kussen eromheen gebonden aan een touw, je matras tegen een muur werkt ook prima. Houd wel rekening met die dure vaas van je schoonfamilie. Hoe dan ook, sla met al je kracht, voel die vurige woedende rode energie door je lichaam stromen en laat die ontsnappen via je vuist.
  • Schrijf een boze brief gericht aan corona. Stel je voor dat het een persoon is die echt bestaat en al deze nare dingen ons expres aandoet. Laat je boosheid de vrije loop. Waarom voel je je zo boos? Spelling of grammatica maakt niet uit, schrijf in CAPSLOCK als dat helpt.
  • Luister muziek die past bij je boosheid en ren het eruit. Lekker sprinten zo hard je kunt.
  • De volgende is misschien wel de lastigste: schreeuwen. Er zijn namelijk erg veel barricades om te schreeuwen. Maar als het je lukt om echt goed hard te schreeuwen, dan voelt dat als een enorme ontlading. Als dat gebeurt dan weet je dat je de juiste snaar hebt geraakt.
  • Bovenstaande dingen kunnen helpen, maar het is niet makkelijk. Als het niet lukt, geef niet op. Oefening baart kunst!

Als mijn broertje voorbij die boosheid is kan hij misschien makkelijker bij het verdriet dat hij ervaart omdat zijn reis voorbij is. Daarna komt de fase van positiviteit en dankbaarheid. De realisatie dat hij een prachtige reis heeft gehad, en zichzelf gelukkig mag prijzen met de tijd die hij nog wel heeft kunnen reizen in pré-corona tijd. Want wie zal zeggen hoe dat in de toekomst zal zijn?

Comments to: Uit je woede

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.