Vrijwel iedereen zal het herkennen: deze tijd vol onzekerheden en angstige berichten veroorzaakt veel stress. En dat is nu net wat niet goed voor ons is om deze periode goed door te komen. Gelukkig kan je zelf veel doen om al te veel stress tegen te gaan.

Dit virus dat in no time de hele wereld overgaat zet niet alleen ons als mens, maar ook de economie op zijn kop. Er heerst ontzettend veel onzekerheid en we willen allemaal gezond blijven en hopen dat de financiële gevolgen beperkt blijven. Dat geeft stress. Tijdelijke stress is niet erg, maar als het te lang aanhoudt is dat niet goed voor onze gezondheid. Het ondermijnt het immuunsysteem. En een goed immuunsysteem hebben we juist nodig om gezond te blijven.

In tijden van stress krijgen we allerlei lichamelijke reacties. We worden overspoeld met emoties en negatieve gedachten. Onze reactie op deze stress is ook vaak niet functioneel. We zijn dus allesbehalve ontspannen. Dat wat natuurlijk ging lijkt opeens onnatuurlijk te gaan: we moeten thuis blijven, het werk is stilgelegd, we gaan ons vervelen, hebben meer tijd om na te denken (en dus om meer angst te creëren) en zijn we sneller geïrriteerd. Gelukkig zien we ook veel mensen creatiever worden en genieten van de rust die er heerst. Simpelweg doordat er heel veel ‘moeten’ is weggevallen. Ik hoop dat ik je deze weken in mijn blogs kan helpen om anders met stress om te gaan. Ik neem je lichamelijke reacties, je emoties, je gedachten en gedrag onder de loep zodat je leert hier meer invloed op te hebben. Jij krijgt dan meer controle over je angst in plaats van dat de angst jou overneemt.

Mijn tip voor nu is om in ieder geval zo veel mogelijk negativiteit te vermijden en zoveel mogelijk plezier op te zoeken. Er is wekenlang zoveel negatief nieuws geweest, dat is voor niemand goed. Zeker niet voor mensen die er al gevoelig voor zijn. Daarbij wordt negatief nieuws klakkeloos gepresenteerd, terwijl positief nieuws vaak heel voorzichtig wordt gebracht. Dat mechanisme is angst-gedreven. Om ondanks al die negativiteit in balans te blijven is het heel belangrijk je te voeden met positiviteit. Hoe meer jij je voedt met angst, hoe negatiever je lichaam en geest hierop reageren. Je hormoonhuishouding kan bijvoorbeeld ontregelt raken. Andersom geldt hetzelfde. Hoe meer jij je voedt met positieve dingen, hoe meer je lichaam en geest en lichaam positief reageren. En dat versterkt het immuunsysteem.

Goed om te beseffen is ook dat je hersenen geen verschil zien tussen waarheid en fictie. Dus overlaad jezelf met positiviteit, zeker in deze periode. Je lichaam en geest gaan namelijk mee met wat jij denkt. Zoek het plezier op, doe spelletjes, lach met elkaar, kijk een lachfilm. Geniet ervan dat je deze tijd niet zoveel moet, omdat het gewoon even niet kan. En vermijd het continu praten over corona en te veel aan negatief nieuws, volg het niet elke dag of in elk geval mondjesmaat. Mocht er breaking nieuws zijn dan hoor je dat echt wel.

Voor nu: blijf gezond en lach!

Beeld @KeeandKee

Comments to: Verwen jezelf met plezier en positiviteit

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.