In deze onzekere coronaperiode kampen nog meer mensen dan normaal met slaapproblemen. Journalist Catelijne Elzes maakte samen met illustrator/schrijver Deborah Freriks het boek “Van dit boek ga je beter slapen (en je wordt er knapper van)” en deelt haar ontdekkingen. In deze blog houdt ze een pleidooi voor meer wandelen. Dat bevordert niet alleen je nachtrust, je beweegt er ook weer meer door. Iets waar mensen in coronatijd ook minder aan toekomen.

Wandelen is saai, toch!? Waarom zou je gaan wandelen als je ook kunt skydiven, Instagrammen, surfen, gin-tonics drinken en/of Netflixen? Nou, simpel, omdat het werkt. Niet alleen ga je er beter van slapen, wat voor ons wakkerliggers natuurlijk het belangrijkst is, maar er zijn meer prettige bijwerkingen. Daarom even wat onderzoeksresultaten op een rij.

De voordelen van wandelen:

 1. 2 uur wandelen per week verlaagt je kans op een beroerte met 30%.
 2. 30 minuten wandelen per dag kan de symptomen van depressiviteit met 36% verminderen.
 3. Dagelijks 3500 stappen zetten verlaagt het risico op diabetes type 2 met 29%.
 4. 1 uur per dag wandelen vermindert de kans op obesitas met 50%.
 5. 5 dagen per week een 30 minuten stevig wandelen kan slechte slapers zo’n drie kwartier tot 1 uur extra nachtrust opleveren.

Wandelen is het nieuwe stoppen met roken, het nieuwe niet-snoepen

Oftewel: wandelen is het nieuwe stoppen met roken. Wandelen is het nieuwe niet- snoepen. Wandelen is zo 2020! En zeker in deze coronaperiode geldt: elke dag wandelen. Ook voor je slaap! Ik moet er wel eerlijk bij zeggen: het klinkt simpel maar het is niet per se makkelijk. De ene voet voor de ander zetten kan bijna iedereen, maar houd het maar eens vol. Zelf lukt het me nu zo’n drie keer per week. En ja, ik slaap er sneller, dieper en langer door. Je wordt er natuurlijk een beetje moe van, daardoor bouw je zogenaamde ‘slaapdruk’ op waardoor je minder lang wakker ligt als je in bed stapt.

Rustige darmen, rustige gedachten

En er valt meer winst te behalen met wandelen. Zo heeft het bijvoorbeeld ook gunstige effecten op je spijsvertering waardoor je darmen ’s nachts rustiger zijn. Bovendien verwerk je tijdens het wandelen niet alleen je eten maar ook de gebeurtenissen van de dag. Daarom ga je – zeker als ‘s avonds loopt – daarna meestal met een opgeruimd hoofd naar bed. Helaas begon het bij mij pas na een paar maanden te helpen en dat blijkt ook uit onderzoek: je moet het minimaal 4 maanden volhouden om er profijt van te hebben. Daarna kun je niet stoppen, het werkt namelijk alleen als je het doet (Johan Cruijff had het kunnen zeggen!)

Tips om beter te wandelen

Door schade en schande wijs geworden heb ik inmiddels wat bruikbare adviezen:

 • Zoek een wandelmaat, liefst eentje die van regelmaat houdt. Zodat je bijvoorbeeld elke maandag, woensdag en vrijdag samen een ommetje kunt maken. Ik heb er eentje gevonden: mijn lieftallige echtgenoot. Let wel op de 1,5 meter als je niet van hetzelfde huishouden bent!
 • Geef jezelf een paar comfortabele wandelschoenen of sneakers cadeau. Zet ze bij de deur zodat je steeds wordt herinnerd aan het feit dat je wilde gaan lopen.
 • Plan eens in de week een wandeling wat verder weg. Mijn man en ik vonden het in het begin stom om voor tien minuten verderop de auto te pakken, maar toen we echt alle rondjes in de directe omgeving 44 keer hadden bewandeld, gunden we onszelf deze ‘zonde’.
 • Hang een postertje op de wc met alle voordelen van wandelen. Je vindt er genoeg op internet. Hierdoor word je iedere keer opnieuw gemotiveerd.
 • Neem een hond. Zeker niet haalbaar voor iedereen maar een bewezen (en vrolijke) wandelstimulans.
 • Sluit je aan bij anderen. Sommige huisartsenpraktijken en/of buurtcentra hebben (gratis) wandelclubjes.
 • Vergeet ook niet: om dingen te herkauwen kan een wandeling in je eentje lekker zijn. En mocht je het nou uiteindelijk toch een beetje saai (gaan) vinden, download dan thuis een fijne podcast en luister die af. Heeft mij al door menig wandeldipje heen gesleept.
 • En natuurlijk belangrijk in deze periode: houdt alle regels rond social distancing in acht.

Tot slot: ochtendmensen en avondmensen hebben baat bij verschillende wandelmomenten. Ochtendmensen kunnen beter na de lunch lopen, avondmensen meteen in de ochtend. Meer over de verschillen tussen die twee soorten mensen en hoe je daar het best mee omgaat, lees je in ons boek. En… geen tijd hebben vind ik persoonlijk niet zo’n sterke reden om thuis te blijven. Wie tijd heeft om social media af te grazen, heeft tijd om te wandelen. Hetzelfde geldt voor Netflixen en rondhangen op stressedout.nl. 😉

Comments to: Wandelen in coronatijd bevordert een goede nachtrust én houd je fit

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.