Nu je in de thuisquarantaine meer op jezelf wordt teruggeworpen kunnen negatieve gedachten en gevoelens van eenzaamheid zich soms aan je opdringen. Heb jij daar last van? Je kunt er actief iets aan doen. Probeer bijvoorbeeld eens de “mentale aanval”. Schrijf een zogenaamde niet-helpende gedachte op zoals: ‘Niemand belt mij, dus er zal wel niemand aan me denken’ of: ‘Ik ben de enige die zo alleen is, want andere mensen hebben tenminste nog hun partner of gezin.’

En probeer die gedachte vervolgens te bevragen, op de volgende manier:

1. Hoe weet ik dat dit zo is?

 Welke bewijzen of aanwijzingen heb ik hiervoor? Welke redenen heb ik om dit te geloven?

2. Zijn er ook bewijzen tegen deze gedachten? 

 Wat pleit tegen deze gedachte? Hoe zou een ander tegen deze situatie aankijken? Wat zou ik tegen een vriend(in) zeggen die dit aan mij vertelde? Is de manier waarop ik er nu over denk de enige mogelijke manier?

3. Stel dat wat ik denk, inderdaad zou gebeuren of klopt, wat betekent dit dan voor mij? 

 Waarom is het erg als dit zo zou zijn? Welke mogelijkheden zou ik dan hebben om met deze situatie om te gaan? Zou ik dit (uiteindelijk) kunnen verdragen?

4. Helpen deze gedachten mij om mij te voelen en te gedragen op een manier waarop ik wil?

5. Kan ik deze niet-helpende gedachten omvormen tot helpende gedachten?

Bijvoorbeeld: ‘Ik ben de enige die zo alleen is, want andere mensen hebben tenminste nog hun partner of gezin.’, naar: ‘Ik ben zeker niet de enige die nu eenzaam is, en ook als het wel zo is, is het nu belangrijker om de ouderen die zouden kunnen overlijden te beschermen.’ Dit ombuigen is een bekend mentaal trucje om je eigen situatie te relativeren.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.