De coronacrisis kan gevoelens van angst en stress geven; een natuurlijke reactie op een uitdagende situatie vol onzekerheid. Maar in plaats van te piekeren over waar je geen vat op hebt, kun je beter focussen op waar je wel invloed op kan uitoefenen: hoe je reageert. Door meer in het hier en nu te leven, ervaar je minder stress en paniek.

De maatregelen van de overheid zijn een gegeven. En ook je gevoelens en gedachten dienen zich vaak ongevraagd aan. Word jij misschien ziek? Redden je ouders het? En heb je straks je baan nog wel? Over die zaken heb je geen controle. Maar hoe je ermee omgaat, daar heb je invloed op. Over je eigen gedrag en hoe je op deze situatie reageert, kun je wel controle uitoefenen. En het mooie is dat hoe je reageert en je gedraagt een grote impact heeft. Op hoe jij je voelt, en ook op anderen.

Wanneer het je lukt om niet vanuit angst maar vanuit vertrouwen te reageren op wat er op je af komt, zal dit de stress en paniek die je nu misschien voelt, verminderen. En daardoor zal jij, en ook jouw omgeving, deze periode beter door komen. Zie de crisis als een storm en jezelf als een bootje in de haven. Om de storm het hoofd te bieden gooi je een anker uit. Dit anker zorgt er niet voor dat de storm gaat liggen, maar houdt wel de boot stabiel en zorgt dat hij niet wordt meegenomen. Je focus en concentratie zijn in deze roerige tijden jouw anker.

De volgende stappen helpen je om goed te ankeren:

1. Erken je gevoelens en gedachten

Probeer in stilte te ontdekken wat er binnenin je gebeurt. Stel je voor dat je een nieuwsgierige wetenschapper bent die alles observeert wat nu plaatsvindt in je lichaam en je geest. Welke gedachten, gevoelens, emoties, herinneringen, sensaties en neigingen heb je? Het helpt om dit alles te benoemen, zoals: ‘Ik voel angst’, ‘Ik ben bang dat ik ziek word’ of ‘Ik maak me zorgen’. Oordeel er niet over, maar neem het alleen waar.

2. Uit je hoofd, in je lijf

Ons hoofd, onze gedachten en daarmee onze angsten en fantasieën kunnen flink met ons aan de haal gaan. Vaak zijn deze gedachten niet gerelateerd aan de realiteit. Om zo’n irreële storm een halt toe te roepen en er zo voor te zorgen dat we niet in paniek raken, helpt het als je focust op je lichaam en waarneemt wat je daarbij voelt.

Dit kan op verschillende manieren en je mag zelf bepalen wat prettig is:

  • Langzaam je voeten op de vloer duwen
  • Langzaam je rug en wervelkolom rechtmaken
  • Langzaam de toppen van je vingers samenduwen
  • Langzaam je armen of nek rekken, je schouders ophalen
  • Langzaam ademen (naar je buik)

Blijf bewust van wat er gebeurt in je lichaam en probeer vervelende sensaties en ervaringen niet te vermijden. Laat alles er gewoon zijn.

3. Focus

Als je je gedachten en gevoelens toelaat en je je lichaam voelt, kun je een volgende stap zetten: focussen op wat je doet. Je wisselt van automatische piloot naar volledige bewustwording. Daardoor grond en stabiliseer je jezelf, zoals het bootje zich verankert.

Als je iets in volle concentratie doet, komt dat je activiteit ten goede – je zult je werk eerder af hebben en het resultaat zal beter zijn –. Maar bovenal zal je meer genieten van wat je doet. Werk je bijvoorbeeld in de tuin, focus je dan puur op het wieden of snoeien. In volle concentratie zie je veel meer wat er om je heen is en gebeurt. Dat geeft een fijn gevoel en onprettige gedachten en gevoelens gaan zo naar de achtergrond of verdwijnen even helemaal.

De volgende tips helpen je om in deze ‘flow’ te raken. Een goed geheugensteuntje daarbij is terugtellen vanaf vijf:
5: Kijk in de ruimte en benoem 5 dingen die je ziet. De kast, de tafel, de vloer, etc.
4: Merk 4 dingen op die je kan horen, zoals: de vogels buiten of de verwarmingsleiding die tikt.
3: Benoem 3 dingen die je kan voelen, zoals de grond onder je voeten of de stoel waar je op zit.
2: Probeer of je 2 dingen kan onderscheiden die je ruikt, bijvoorbeeld schoonmaakmiddel uit de keuken, of de kattenbak.
1: Kan je 1 ding benoemen dat je proeft? Zoals het koekje dat je net hebt gegeten?
Aan het einde van de opdracht geef je je volledige aandacht aan wat je aan het doen bent. Herhaal de stappen 3 of 4 keer, in totaal ben je dan zo’n 2 à 3 minuten bezig.

Na deze 3 stappen ben je als het goed is weer even helemaal in het hier en nu. Misschien merk je dat je rustiger bent geworden doordat de emoties en gevoelens wat tot bedaren zijn gekomen. Vanuit die positie kan je bijvoorbeeld makkelijker je emoties en gevoelens onderzoeken of bedenken waar je behoefte aan hebt.

Naast deze oefening zijn er ook andere manieren om met angst om te gaan, lees: nog meer manieren om om te gaan met angst

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.