Door de vaak verontrustende berichten die we via het nieuws doorkrijgen, en ook omdat ons dagelijkse leven onderhand ingrijpend veranderd is, ligt te veel piekeren op de loer. Gelukkig zijn er allerlei manieren om dat te voorkomen.

Iedereen reageert in deze spannende tijden op zijn eigen manier. De één is angstig en gefocust op alles wat met het coronavirus te maken heeft. De ander trekt zich er het liefst zo weinig mogelijk van aan. Mits iedereen zich houdt aan de nationaal en lokaal afgeroepen maatregelen, is de ene reactie niet per se beter dan de ander. Zolang het werkt voor jou, is dat het belangrijkste. Maar wanneer je het idee hebt dat het piekeren jouw dag overneemt en je er mentale of fysieke klachten door ontwikkelt is dat niet meer functioneel. Sommige mensen zitten hierdoor aanhoudend slecht in hun vel. Ze voelen zich steeds slechter en het lukt ze niet meer om prettig in de omgang met anderen te zijn.

Piekerklachten

Check eens of bij jou het piekeren misschien de overhand neemt en tot negatieve effecten leidt. Heb jij bijvoorbeeld (een aantal va) de volgende klachten?

 • Een slechtere concentratie
 • Een korter lontje hebben
 • In kringetjes blijven denken
 • Slechter slapen
 • Een gevoel van rusteloosheid
 • Spierspanning
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid

Wanneer je dergelijke mentale of fysieke gevolgen opmerkt door de zorgen en stress die je ervaart, is het raadzaam om actief te kijken naar wat jij kan doen om dit te verminderen. Daar zijn gelukkig verschillende manieren voor.

1. Deel je zorgen

Als je veel met corona bezig bent kan het een positief effect hebben om jouw zorgen met anderen te delen. Doe dit bijvoorbeeld met de mensen met wie je samenwoont, de buren, via de telefoon/Skype/FaceTime met vrienden en kennissen, of via speciale hulplijnen*. Uit onderzoek (1) blijkt dat het ook effectief kan zijn om jouw zorgen op online platformen te delen met anderen. Wanneer je jouw zorgen deelt met anderen kan het zijn dat je merkt dat de ander zich ook zorgen maakt. Zo leer je dat je niet de enige bent. Daarnaast kan het helpen om te vragen wat de ander doet om met de zorgen om te gaan. Zo kunnen we van elkaar leren.
*Een voorbeeld van een dergelijke hulplijn is het Rode Kruis Hulplijn via 070 44 55 888.

2. Zoek uit wat het gepieker je oplevert

Naast het delen van jouw zorgen kan het helpen om wat langer stil te staan bij het nut van jouw gepieker. Denk bijvoorbeeld aan verkrijgen van controle over de situatie of je (onbewust) voorbereiden op het ergste. Vervolgens helpt het om onderscheid te maken in wat wel en wat niet binnen jouw invloed valt. Dus waar kan je wel iets aan doen om de stress te doen verminderen en waaraan (helaas) niet. Probeer dat laatste te laten rusten. Zaken waar we meestal niks mee kunnen staan vaak wat verder van ons af zoals de nationale gezondheid of de economie.

Dingen waar we wel invloed op hebben liggen vaak dichterbij onszelf of bij de mensen in onze directe omgeving. Door jouw zorgen bewust te onderzoeken en aandacht te geven kan dit helpen tegen het gevoel van machteloosheid.

Tip: Denk zo concreet mogelijk, waarbij soms kleine dingen al een groot verschil kunnen maken. Mocht je dit lastig vinden dan kan het helpen iemand te vragen die met je meedenkt.

3. Matig het nieuws

Omdat we ons zorgen maken hebben we de neiging steeds te zoeken naar nieuws. Deze behoefte is functioneel, want we houden daarmee het gevaar dat dreigt in de gaten. Maar ons systeem overmatig voeden met dreigende informatie verhoogt ons stressniveau hoofdzakelijk en dat is niet helpend. Overweeg daarom het volgende:

 • Limiteer jezelf tot het 1 of 2 keer per dag opzoeken of kijken van nieuws. Denk hierbij ook vooraf na over hoe lang je er per moment mee bezig gaat zijn.
 • Schakel de notificaties van (nieuws)apps uit.
 • Wees je verder bewust van welke bronnen je gebruikt. Kies alleen betrouwbare bronnen, zoals het RIVM, de NOS en gerenommeerde kranten(sites).

4. Ga geregeld naar buiten

Het is goed om regelmatig naar buiten te gaan. Zo helpt direct zonlicht tegen somberheid en angst (2). Hetzelfde positieve effect geldt ook voor het opzoeken van een groene omgeving of dichtbij water te zijn (3). In deze stressvolle tijden is het daarmee dus raadzaam regelmatig een frisse neus te halen en dan het liefst in een omgeving waar veel groen is. De mensen bij wie dat maar beperkt mogelijk is, zullen blij zijn om te lezen dat is gebleken (4) dat het hebben van planten in de ruimte waar je werkt eveneens een positief effect heeft op het ervaren van stress. Dus planten in huis halen is in dit geval een mooi alternatief.

5. Wees je bewust van wat je eet en drinkt

In onzekere en moeilijke tijden hebben veel mensen de behoefte er het beste van te maken door lekkere dingen in huis te halen. Zoals wat iets zoets voor bij de koffie of een alcoholische versnapering. Dit kan een prettige afleiding zijn van de spanning. Toch kan het op termijn zorgen voor juist meer stress, angst of somberheid. Zo zorgt suiker bijvoorbeeld eerst voor een energiepiek en vervolgens al snel voor een dal. Hierdoor maak je het jezelf nog lastiger om bijvoorbeeld van die bank af te komen.

6. Houd een routine aan en zoek afleiding

In dagen waarin veel zaken om ons heen anders dan anders gaan, kan het helpen t routine aan te houden. Blijf ’s morgens niet (te) lang in je pyjama zitten en plan in de ochtend wanneer je wat zal gaan doen die dag. Zo creëer je voor jezelf meer houvast in deze onvoorspelbare tijden. Denk daarbij ook aan activiteiten die zorgen voor een prettige afleiding. Bijvoorbeeld het doen van een puzzel, het anders inrichten van jouw huis, de tuin bijhouden, schrijven, lezen, muziek luisteren, stiekem alleen of lekker samen dansen in de woonkamer, de zolder opruimen, de boekenkast eens uitzoeken, een fotoalbum maken of een wandeling maken.

7. Bovenal: wees niet te streng voor jezelf

Hierboven staan een heleboel tips. Dat is handig maar het kan voor sommigen aanvoelen alsof ze het dus nog lang niet goed doen. Laat je niet ontmoedigen en kies waar jij het meeste wat aan hebt. Laat de rest lekker voor wat het is. Het zijn gekke tijden. Dat we uit balans raken en hierdoor zoekende zijn is voor velen een feit. Dat vraagt een empathische blik, voor anderen, maar ook voor jezelf.

Bronnen:

 1. Mw. C.T. Rodríguez Hidalgo: Bits of Emotion: The Process and Outcomes of Sharing Emotions Online. Promotoren zijn prof. dr. E.S.H. Tan en prof. dr. P.W.J. Verlegh (VU).
 2. An M, Colarelli SM, O’Brien K, Boyajian ME (2016) Why We Need More Nature at Work: Effects of Natural Elements and Sunlight on Employee Mental Health and Work Attitudes. Plos one 11(5).
 3. Barton, J., & Pretty, J. (2010). What is the best dose of nature and green exercise for improving mental health? A multi-study analysis. Environmental Science & Technology, 44(10), 3947-3955.
 4. Bringslimark, T., Hartig, T., & Patil, G. G. (2007). Psychological benefits of indoor plants in workplaces: Putting experimental results into context. HortScience, 42(3), 581-587.
Comments to: Zo voorkom je te veel gepieker

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.