Social distancing maakt het moeilijk of zelfs onmogelijk om anderen te zien. Toch is het juist in deze tijd extra belangrijk om met elkaar in contact te blijven. Er zijn gelukkig allerlei alternatieve manieren om dat te doen.

Voorlopig even niet langs bij je alleenstaande moeder. De 50e verjaardag van je beste vriend moeten missen. Geen bootcampvrienden die je aansporen als je tijdens het sporten buiten adem raakt. En al weken geen dagelijkse gesprekjes meer met collega’s bij het koffieapparaat.

Door het social distancing beleid van de regering, – het dringende verzoek om bij elkaar uit de buurt, en liefst zelfs binnen te blijven -, is het een uitdaging om contact met elkaar te houden. Terwijl we juist nu wel een extra knuffel kunnen gebruiken. Omdat we ons zorgen maken. Op onszelf zijn teruggeworpen. Omdat we misschien wel alleen zijn. Of omdat we af en toe gek worden van met te veel mensen op een te klein oppervlak leven.

Hoe blijf je in contact met de mensen die je nu niet kan zien? Hoe kun je er in deze ingewikkelde tijd toch voor elkaar zijn?

Omarm het internet

Hoewel iedereen het er waarschijnlijk over eens is dat real life contact echt iets anders is, biedt internet nu veel mogelijkheden om toch contact te maken. Van videobellen, samen online spelletjes spelen en regelmatig even chatten, er is veel mogelijk.

Probeer eens een paar apps uit die je leuk lijken, of maak een Skype-afspraak met vrienden. Gewoon bellen kan ook al fijn zijn, maar elkaar zien, ook de non-verbale communicatie waarnemen, vergroot het gevoel van samen zijn. Er zijn verschillende diensten waarmee je gemakkelijk online kan samenkomen, zoals Zoom, Teams of HouseParty.

Een apparaat met microfoon en camera en een goede Wifi-verbinding zijn genoeg om hiermee contact te maken. En oortjes of een koptelefoon verbeteren de geluidskwaliteiten aanzienlijk.

Neem zelf het initiatief

Zeker als je nog wel veel werkt en een gezin hebt, met schoolgaande kinderen die je moet helpen, kunnen de dagen ook in deze tijd voorbij vliegen. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Sommige mensen zijn van de ene op de andere dag hun werk kwijtgeraakt. Anderen wonen alleen of durven helemaal niet meer de deur uit. Weer anderen vinden het moeilijk om hulp te vragen of überhaupt om aandacht.

Bedenk eens wie in jouw omgeving het misschien extra moeilijk heeft? Door een situatie vóór de corona-uitbraak, of omdat ze een kwetsbare (mentale) gezondheid hebben. Vraag je niet af, waarom hoor ik niets van hem of haar, maar zet zelf de eerste stap. Laat per app af en toe weten dat je aan ze denkt. Bel eens iets vaker om te vragen hoe het gaat. Bied je hulp aan. Ook op afstand kun je vaak nog best iets voor iemand betekenen.

En, heb je zelf behoefte aan een luisterend oor, of gewoon zin om weer eens even met iemand te lachen, schroom niet. Bel vooral die ene goede vriend of die buurvrouw met wie je anders altijd een kopje koffie dronk. Vrijwel iedereen zit er nu écht wel op te wachten!

Oefen met communiceren op afstand

Met elkaar praten door de telefoon of op video is anders dan in een face-to-face gesprek. De afstand is letterlijk groot, en voelt ook groter. Het gesprek verloopt minder soepel doordat je elkaars lichaamstaal niet kan zien.

Of, als je videobelt, wel ziet, maar toch minder duidelijk dan als je fysiek bij elkaar bent. Zeker als je met meerdere mensen tegelijk contact hebt, praat je al snel door elkaar.

Of de verbinding is matig waardoor geluid vertraagd of vervormd overkomt. Of zelfs af en toe wegvalt. Haak niet meteen af, maar oefen bijvoorbeeld met elkaar meer tijd geven om uit te praten. Heb geduld. Ook hier geldt: al doende leert men. Het is second-best en kwalitatief minder dan gezellig bij elkaar zitten, maar het is voor nu een goed alternatief.

Comments to: Hoe blijf je in contact met anderen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Care4Corona Fotoboek

Een selectie uit de 2.700 inzendingen voor de Care4Corona Fotowedstrijd, verzameld en gebundeld in dit unieke fotoboek. De heftige, ontroerende en inspirerende foto’s met verhalen laten een compleet beeld zien van de eerste maanden van de Coronacrisis in Nederland.

Bestel

Hou me op de hoogte?

Schrijf je in en blijf per mail op de hoogte van nieuwe artikelen:

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.